Tâhâ Hüseyn'in Şeceratu'l-Bu's romanının teknik ve tematik açıdan incelenmesi
Technical and thematic analysis of Taha Hüseyin's novel Şeceratu'l-Bu's
  1. Tez No: 976078
  2. Yazar: GÜLFAN ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Modern Arap Edebiyatı, Roman, Tâhâ Hüseyn, Şeceratu'lbu's, Egypt, Modern Arabic Literature, Novel, Tāhā Husayn, Shajaratu'l-bu's
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Tâhâ Hüseyn'in“Şeceratu'l-bu's”(البؤس شجرة (adlı romanı, bireysel iradenin dinî ve toplumsal otorite karşısında nasıl şekillendiğini ve zamanla nasıl bastırıldığını derinlikli bir biçimde ortaya koyar. Eserde yalnızca bireysel bir aile dramı anlatılmaz; aynı zamanda geleneksel değer yargılarının, ataerkil düzenin ve dinî otoritelerin birey ve aile yapısı üzerindeki belirleyici etkileri eleştirel bir dille ele alınır. Özellikle romana konu olan evlilik, kadının fiziksel görünümüne indirgenmesi, şeyh-mürit ilişkisi gibi konular, romanın temel eleştirel kısmını oluşturur. Psikolojik çözümlemelerle örülü karakter yapısı ve çok katmanlı anlatımıyla roman, Arap edebiyatında dikkat çeker. Kuşaklar boyu süren mutsuzluğun sembolü hâline gelen bu evlilik, aynı zamanda toplumsal hafızada iz bırakan bir ızdırabın edebî temsiline dönüşür.
Özet (Çeviri)
The novel 'Shajaratu'l-Bu's' (البؤس شجرة (by Tāhā Husayn reveals in depth how the individual will is shaped by religious and social authority and how it is suppressed over time. In the novel, not only an individual family drama is narrated, but also the determining effects of traditional value judgements, patriarchal order and religious authorities on the individual and family structure are critically discussed. In particular, issues such as marriage, the reduction of women to their physical appearance, and the relationship between sheikh and disciple constitute the main critical part of the novel. The novel attracts attention in Arabic literature with its character structure woven with psychological analyses and multi-layered narration. This marriage, which has become a symbol of unhappiness that lasts for generations, also turns into a literary representation of an anguish that leaves a trace in the social memory.