Development and characterisation of alumina-titanium carbide cutting tools
Alümina titanyum karbür kesici uçların geliştirilmesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 976077
  2. Yazar: AHMET OĞUZHAN TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAGUT KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alümina seramik, Endüstriyel seramik, Alumina ceramic, Industrial ceramics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Enerji Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nanoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ileri sinterleme teknikleri kullanılarak üretilen Al₂O₃–TiC esaslı seramik kesici uçların geliştirilmesi ve karakterizasyonuna odaklanmaktadır. Farklı TiC ve ZrO₂ içeriklerine sahip kompozitler hazırlanarak Gaz Basınçlı Sinterleme (GPS) yöntemiyle sinterlenmiştir. Er₂O₃, Yb₂O₃, Y₂O₃, Sm₂O₃ ve CeO₂ gibi nadir toprak oksit katkılarının yoğunlaşma, mikro yapı, sertlik ve kırılma tokluğu üzerindeki etkileri sistematik olarak araştırılmıştır. Karşılaştırma amacıyla ticari ürünler de analiz edilmiştir. Mikroyapısal karakterizasyon SEM, EDS ve XRD analizleri ile gerçekleştirilmiş; mekanik özellikler sertlik ve kırılma tokluğu testleriyle değerlendirilmiştir. Sonuçlar, uygun nadir toprak oksit katkıları ve sinterleme parametreleriyle optimize edilen bileşimlerin daha iyi yoğunluk ve mekanik performans sağladığını göstermektedir. Bu çalışma, zorlu işleme uygulamaları için yüksek performanslı Al₂O₃–TiC kesici uç tasarımına yönelik önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the development and characterisation of Al₂O₃–TiC-based ceramic cutting tools produced with advanced sintering techniques. Alumina–titanium carbide composites were prepared with varying TiC and ZrO₂ contents and sintered under controlled Gas Pressure Sintering (GPS) conditions. The effects of rare earth oxide (REO) additives (Er₂O₃, Yb₂O₃, Y₂O₃, Sm₂O₃ and CeO₂) on densification, microstructure, hardness and fracture toughness were systematically investigated. Characterisation commercial products were analyzed for comparison. Microstructural characterisation was performed using SEM, EDS and XRD analyses, while mechanical properties were evaluated with hardness and fracture toughness tests. The results demonstrate that optimized compositions with appropriate REO additions and sintering parameters achieve improved densification and mechanical performance. This work provides insights into designing high-performance Al₂O₃–TiC cutting tools suitable for demanding machining applications.