Entropy law, natural capital, and circular economy: Towards a thermodynamically coherent economic model
Entropi kanunu, doğal sermaye ve döngüsel iktisat: Termodinamik açıdan tutarlı bir ekonomik modele doğru
- Tez No: 976113
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ VEDİT İNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ecological economics, Natural capital, Entropy law, Gaia, Circular economy, Degrowth, Steady-state economy, Ekolojik ekonomi, Ekolojik iktisat, Doğal sermaye, Entropi kanunu, Gaia, Döngüsel ekonomi, Küçülme, Durağan-durum ekonomisi, Ecological economics
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
This thesis critically explores the incompatibility between conventional economic thinking and ecological realities and proposes a fundamental reorientation of economics based on The Laws of Thermodynamics and ecological limits. It outlines how mainstream economics, particularly neoclassical economics, treats the economy as an isolated system, neglecting its dependence on finite, low-entropy energy and material inputs, and ignoring the consequences of entropy such as waste and useless energy. Drawing on ecological economics, the thesis redefines the economy as a subsystem of Gaia, governed by the First and Second Laws of Thermodynamics. The thesis critiques the growth-driven paradigm of unlimited substitutability and technological optimism, which fails to recognize nature's biophysical constraints and the irreversible degradation of natural capital. In this context, it also examines the concept of Circular Economy (CE), revealing its shortcomings when viewed through the lens of thermodynamics. Despite CE's closed-loop rhetoric, entropy ensures that material and energy losses are inevitable, which, in turn, challenges the feasibility of complete circularity. The thesis concludes by proposing a revised, ecologically grounded definition of circular economy, which calls for a thermodynamically consistent economic model. Especially through the perspectives of Georgescu-Roegen and Herman Daly, it urges a shift to an economic system that starts with a degrowth phase as a transition to a steady-state economy operating within the ecological limits of Gaia.
Özet (Çeviri)
Bu tez, geleneksel ekonomi anlayışı ile ekolojik gerçeklikler arasındaki uyumsuzluğu eleştirel bir şekilde incelemekte ve ekonominin, Termodinamiğin Yasaları ile ekolojik sınırlar temelinde köklü bir biçimde yeniden yönlendirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Tez, özellikle neoklasik iktisat olmak üzere ana akım iktisadın, ekonomik faaliyeti izole bir sistem olarak ele aldığını, sınırlı, düşük entropili enerji ve madde girdilerine olan bağımlılığını ihmal ettiğini ve nihayetinde, entropiden kaynaklanan atık ve işe dönüştürülemeyen enerji gibi sonuçları göz ardı ettiğini ortaya koymaktadır. Ekolojik iktisadın yaklaşımlarını benimseyerek ekonomiyi, Termodinamiğin Birinci ve İkinci Yasaları tarafından yönetilen ve Gaia'nın bir alt sistemi olarak yeniden tanımlamaktadır. Bu tez, sınırsız ikame ve teknolojik iyimserliğe dayalı büyüme odaklı paradigmayı eleştirmekte, ekonomik faaliyetin doğanın biyofiziksel sınırlarını ve doğal sermayenin geri döndürülemez şekilde bozulmasını tanımadığını öne sürmektedir. Bu bağlamda, Döngüsel Ekonomi (DE) kavramını da incelemekte ve termodinamik perspektiften bakıldığında kavramsal eksikliklerini ortaya koymaktadır. DE'nin kapalı-döngü söylemine rağmen, entropi nedeniyle madde ve enerji kayıplarının kaçınılmaz olduğu ve bunun da tam döngüselliğin uygulanabilirliğini sorgulattığı vurgulanmaktadır. Bu tez, termodinamikle tutarlı bir ekonomik modeli savunan, ekolojik temellere dayalı yeniden tanımlanmış bir döngüsel ekonomi yaklaşımı önererek sonuçlanmaktadır. Özellikle, Georgescu-Roegen'in ve Herman Daly'nin perspektiflerinden hareketle bu dönüşümün, Gaia'nın ekolojik sınırları içerisinde bir küçülme süreciyle başlayarak durağan-durum ekonomisine geçişi içermesi gerektiğini ileri sürmektedir.