Tek seansta yeniden kanal tedavisi uygulamasında irrigasyon aktivasyon sistemlerinin postoperatif ağrı üzerine etkisinin değerlendirilmesi: Prospektif çalışma
Evaluation of the effect of irrigation activation systems on postoperative pain in single-visit retreatment: A prospective study
  1. Tez No: 976163
  2. Yazar: BEGÜM GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞEREFOĞLU POLAT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ER: YAG lazer, İrrigasyon aktivasyon, Post-operatif ağrı, Sonik irrigasyon, Tek seans, Ultrasonik irrigasyon, Yeniden kök kanal tedavisi, Er: YAG laser irrigation, Irrigation activation, Postoperative pain, Sonic irrigation, Single-visit endodontic retreatment, Ultrasonic irrigation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada PKKT uygulamasının üzerinden en az 4 yıl geçmesine rağmen periapikal lezyonu bulunan, asemptomatik üst çene anterior dişlerde tek seansta uygulanacak YKKT sırasında kullanılan ultrasonik, sonik ve Er: YAG lazer gibi farklı irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin PA üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu amaçla çalışmaya 75 hastada asemptomatik, 2 ile 5 mm arasında periapikal lezyonu bulunan, en az 4 yıl önce PKKT uygulanmış 75 adet üst çene anterior diş dahil edildi ve www.random.org sitesi kullanılarak önceden belirlenen randomizasyon sırasına göre vakalar deney gruplarına ayrıldı. Tüm gruplarda tek seansta YKKT sırasında mevcut kök kanal dolguları Remover döner eğesi (Coltene MicroMega, Besançon, France) ve H-tipi el aletlerinin kombine şekilde kullanılması ile kanaldan uzaklaştırıldı. Dişlerin çalışma boyu elektronik apeks bulucu ile ölçüldükten sonra kanallar step-back yöntemi ile yeniden şekillendirildi. Kanal dolgusunun sökümü ve step-back yöntemiyle yeniden şekillendirilmesi sırasında toplamda 20 ml NaOCl ve 8-10 ml EDTA solüsyonu ile yıkama gerçekleştirildi. Ardından ilgili diş için master apikal eğe numarasıyla uyumlu guta-perka ile kontrol radyografı alındı. Deney grubuna göre birinci grupta ultrasonik aktivasyon (Ultra X, Eighteeth), ikinci grupta sonik aktivasyon (EDDY, VDW) ve üçüncü grupta SWEEPS modunda ER: YAG lazer (Lightwalker Fotona) cihazları kullanılarak NaOCl ve EDTA solüsyonlarından her biri 20 sn'den oluşan 3'er döngü şeklinde aktive edilerek son yıkama prosedürü gerçekleştirildi. Daha sonra tüm gruplarda kök kanalları guta-perka ve biyoseramik Bioroot RCS (Septodont, France) kanal patı kullanılarak yeniden dolduruldu ve dişler kompozit rezin ile restore edilerek tek seansta YKKT tamamlandı. Aynı seansta bitim radyografı paralel film tutucu ile alındı ve hastalara verilen VAS ağrı skalası üzerinde tedaviden hemen sonra 0., 6., 12., 24., 48. 72. saatlerdeki ve 7. gündeki hastaların ağrı seviyelerini işaretlemeleri istendi. VAS değerlerinin aktivasyon yöntemlerine göre normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile IV incelendi. Kategorik değişkenler arasındaki bağlantının incelenmesinde Pearson Ki-Kare ve Monte Carlo düzeltmeli Fisher's Exact testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alındı. Bulgular: En yüksek ağrı ortalama değeri 0,22 ile EDDY sonik aktivasyon cihazında gözlenirken, en düşük ağrı değeri ise 0,06 olarak SWEEPS lazer aktivasyon uygulanan grupta tespit edilmiştir. Her bir zaman diliminde PA açısından irrigasyon aktivasyon yöntemleri arasında istatistiksel fark bulunmamıştır (p> 0,05). Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama ağrı seviyeleri farklı ölçüm zamanları dikkate alınmaksızın değerlendirildiğinde de kullanılan aktivasyon sistemlerinin PA üzerindeki etkilerinin benzer olduğu görülmüştür (p=0,131). Sonuç: Tek seansta gerçekleştirilen YKKT sırasında hiçbir hastada endodontik akutlaşma meydana gelmemiş ve ultrasonik, sonik ve lazer irrigasyon aktivasyon cihazlarının PA üzerindeki etkisi benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of different irrigation activation techniques—namely ultrasonic, sonic, and Er:YAG laser—on postoperative pain (PP) during single-visit nonsurgical endodontic retreatment (NERT) of asymptomatic maxillary anterior teeth with persistent periapical lesions, despite having undergone primary root canal treatment (PRCT) at least four years earlier. Materials and Methods: Seventy-five asymptomatic maxillary anterior teeth, each with a periapical lesion measuring between 2 and 5 mm and previously treated with PRCT at least four years prior, were included in this study. Patients were randomly assigned into three experimental groups using the randomization sequence generated on www.random.org. In all groups, existing root canal fillings were removed using a combination of Remover rotary files (Coltene MicroMega, Besançon, France) and hand instruments in a single visit. Working lengths were determined using an electronic apex locator, and canals were reshaped with the step-back technique. During instrumentation and removal of the old filling, a total of 20 ml NaOCl and 8–10 ml EDTA solution were used for irrigation. A control radiograph was taken with a gutta-percha cone matching the master apical file. For the final irrigation protocol, three activation cycles of 20 seconds each were performed for both NaOCl and EDTA using the following activation systems based on group assignment: ultrasonic activation (Ultra X, Eighteeth) in Group 1, sonic activation (EDDY, VDW) in Group 2, and Er: YAG laser in SWEEPS mode (Lightwalker Fotona) in Group 3. All canals were then obturated with gutta-percha and BioRoot RCS (Septodont, France) a bioceramic sealer. Each tooth was restored with composite resin to complete the single-visit retreatment. A final radiograph was taken using a parallel technique. Patients were asked to record their pain levels using the Visual Analog Scale (VAS) at 0. (immediately after treatment), 6., 12., 24., 48., and 72. hours,as well as on day 7. VI VAS values were assessed for normality using the Shapiro–Wilk test. Pearson Chi-square and Monte Carlo corrected Fisher's Exact tests were used to analyze associations between categorical variables. Statistical significance was set at p < 0.05. Results: The highest mean VAS score was observed in the sonic activation group (EDDY) at 0.22, while the lowest was recorded in the laser group (SWEEPS) at 0.06. No statistically significant differences were found between the irrigation activation systems at any time point regarding postoperative pain (p > 0.05). Additionally, when overall pain scores were analyzed independent of time, the effects of the different activation systems on postoperative pain remained statistically similar (p = 0.131). Conclusion: No acute endodontic flare-ups were observed in any of the patients undergoing single-visit retreatment. The effects of ultrasonic, sonic, and laser-based irrigation activation techniques on postoperative pain were found to be comparable.