Keratokonuslu hastalarda çapraz bağlama tedavisi sonuçları ile inflamatuar biyobelirteçler arasındaki ilişki
The relationship between the results of cross-linking treatment and inflammatory biomarkers in cases with keratoconus
- Tez No: 976164
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, inflamatuar biyobelirteçler, pentacam, cxl, Keratoconus, inflammatory biomarkers, pentacam, cxl
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Keratokonuslu hastalarda korneal çapraz bağlama (KÇB) tedavisi sonuçları ile inflamatuar biyobelirteçler arasındaki ilişkiyi incelemek Gereç ve Yöntem: Çalışmaya keratokonus (KK) teşhisi konulan ve korneal çapraz bağlama (KÇB) tedavisi uygulanan 65 hastanın, 92 gözü dahil edildi. Tüm hastaların KÇB tedavisi için preoperatif dönemde elde edilen tam kan sayımı neticelerinden nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR) ve ortalama trombosit hacmi (MPV) değerleri hesaplandı. Çalışmaya dahil hastaların her birine preoperatif ve postoperatif birinci yıl vizitlerinde Pentacam Topografi cihazıyla kornea tomografileri elde edildi. NLR, PLR ve MPV değerleri ile korneal tomografide elde edilen ardışık ölçümlere ait değişiklikler istatiksel olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 27'si kadın toplam 65 hastanın yaş ortalaması 23,77±4,55 yıl olarak belirlendi. KÇB tedavisi uygulanan hastaların KK evreleri incelendiğinde, ameliyat öncesi evre 2,24 ± 0,80 (0,50–4,00), ameliyat sonrası birinci yılda ise 2,05 ± 0,96 (0,00–3,50) olarak kaydedilmiştir. Hastaların logMAR cinsinden en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK [logMAR]); preoperatif dönemde 0,37 ± 0,33 (0,00–1,30), birinci yıl takiplerinde 0,24 ± 0,24 (0,00–1,00) olarak tespit edildi. Ameliyat öncesi dönemde elde edilen MPV, NLR ve PLR sırasıyla; 10,14± 0,88 fL (8,10–12,90 fL), 2,27 ± 1,68 (0,73–15,21) ve 142,71 ± 127,37 (64,59–1278,57) idi. Ardışık tomografik değerlendirmelerdeki Toplam sapma değeri (TDV) değişimi, -0,01 ± 2,56 (-7,45–13,73), ortalama keratometri (Kort) değeri değişimi, -0,68 ± 1,47 diyoptri (D) (-12,20–1,10 D) ve pupil merkezindeki pakimetri (KP Center) değeri değişimi -1,24 ± 19,09 mikron (μm) (-103 –36 μm) olarak tespit edildi. Yine en ince pakimetri değeri (KP Thinnest) değişimi: -2,57 ± 18,01 μm (-97 – 36 μm), maksimum keratometri (Kmax) değeri değişimi -0,39 ± 3,93 D (-0,9– -1,1 D), kornea hacim (CV) değişimi 0,69 ± 1,56 milimetreküp(mm³) (-1,80–10,30 mm³) olarak hesaplandı. Total korneal dansitometri ön (TCD ANT) değişimi 3,61 ± 5,72 Grayscale Unit(GSU) (-7,80–38,10 GSU), total korneal dansitometri orta (TCD CENT) değişimi 0,80 ± 1,42 GSU (1,42–5,50 GSU), total korneal dansitometri arka (TCD POST) değişimi 0,33 ± 1,01GSU (-3,00–2,50 GSU) ve kornea dansitometri toplam (TCD) değişimi; 1,64 ± 2,38GSU (-2,40–14,30 GSU) olarak tespit edildi. Yapılan istatiksel analizlerde, EİDGK [logMAR] değişimi ile NLR, PLR arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuş olup, bu ilişki sırasıyla p=0,010 ve p=0,018 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Kort ve Kmax değişimleri ile MPV arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmış, bu ilişki sırasıyla p=0,001 ve p<0,001 tespit edilmiştir. Sonuç: Rutin kan testlerinden elde edilebilen inflamatuar biyobelirteçlerden NLR, PLR ve MPV oranları ile keratokonuslu hastalarda KÇB tedavisi sonrası elde edilen bazı korneal tomografi veri değişimleri arasında anlamlı bir ilişkiler bulunmuştur. Bu sonuç, MPV, NLR ve PLR'nin KÇB tedavisi sonrası klinik yanıtın öngörülmesinde potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Ayrıca bu sonuçlar keratokonus hastalığının etyopatogenezinde inflamasyonun rolünü desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between the outcomes of corneal cross-linking treatment and inflammatory biomarkers in patients with keratoconus Materials and Methods: 92 eyes of 65 patients who underwent corneal cross-linking were included in this study. Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and mean platelet volume (MPV) were calculated from the complete blood count results obtained preoperatively from all patients undergoing corneal cross-linking treatment. For each patient included in the study, corneal tomographies were obtained using Pentacam topography at the preoperative period and at the postoperative final follow-up visit. NLR, PLR, and MPV, as well as changes in sequential measurements obtained from corneal tomography, were statistically analyzed. Results: The mean age of the 65 patients included in the study of whom 27 were female, was 23.77 ± 4.55 years (16–35 years). When the keratoconus (KC) stages of patients who underwent corneal cross-linking (CXL) treatment were evaluated, the mean preoperative stage was 2.24 ± 0.80 (0.50–4.00), and at the final follow-up it was 2.05 ± 0.96 (0.00–3.50). The mean follow-up duration of the study was 16.23 ± 5.04 months (10–27 months). The mean best-corrected visual acuity (BCVA [logMAR]) of the patients was 0.37 ± 0.33 (0.00–1.30) preoperatively, and 0.24 ± 0.24 (0.00–1.00) at the final follow-up. The mean preoperative values of mean platelet volume (MPV), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) were 10.14 ± 0.88 fL (8.10–12.90 fL), 2.27 ± 1.68 (0.73–15.21), and 142.71 ± 127.37 (64.59–1278.57), respectively. In sequential tomographic evaluations, the change in total corneal volume (TDV) was –0.01 ± 2.56 (–7.45 to 13.73), the change in mean keratometry (K_mean) was –0.68 ± 1.47 D (–12.20 to 1.10 D), and the change in pachymetry at the pupil center (KP Center) was –1.24 ± 19.09 μm (–103 to 36 μm). Additionally, the change in thinnest pachymetry (KP Thinnest) was –2.57 ± 18.01 μm (–97 to 36 μm), the change in maximum keratometry (Kmax) was –0.39 ± 3.93 D (–0.9 to –1.1 D), and the change in corneal volume (CV) was 0.69 ± 1.56 mm³ (–1.80 to 10.30 mm³). The change in total corneal densitometry anterior (TCD ANT) was 3.61 ± 5.72 GSU (–7.80 to 38.10 GSU), the change in total corneal densitometry central (TCD CENT) was 0.80 ± 1.42 GSU (–1.42 to 5.50 GSU), the change in total corneal densitometry posterior (TCD POST) was 0.33 ± 1.01 GSU (–3.00 to 2.50 GSU), and the change in total corneal densitometry (TCD) was 1.64 ± 2.38 GSU (–2.40 to 14.30 GSU). Statistical analyses revealed a significant negative correlation between the change in BCVA (logMAR) and both NLR and PLR (p = 0.010 and p = 0.018, respectively). Similarly, a significant negative correlation was observed between the changes in K_mean and Kmax and MPV (p = 0.001 and p <0.001, respectively). Conclusion: Significant correlations were found between inflammatory biomarkers obtained from routine blood tests, namely NLR, PLR, and MPV, and certain corneal tomography parameter changes observed after corneal cross-linking treatment in patients with keratoconus. This finding supports the idea that the degree of inflammation may play a causal role in the outcomes observed after corneal cross-linking treatment.