تدوین الگوی مدیریت شایستگی برای پستهای سازمانی کلیدی موثر بر عملکرد سیستم HSE در شرکت توسعه دو مپنا
MD2'de İSG sistemi performansını etkileyen kritik iş pozisyonları için bir yetkinlik yönetimi modelinin geliştirilmesi
- Tez No: 976188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANIYE NİKOMARAM, DOÇ. DR. SEYED MOHAMMADREZA MİRİ LAVASANI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, Yetkinlik Yönetim Modeli, Organizasyonel, İSG Yönetim Sistemi, Competency, Competency Management Pattern, Organizational Post, HSE Management System
- Yıl: 2018
- Dil: Farsça
- Üniversite: Islamıc Azad Unıversıty Tehran Scıence And Research
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yöntem: Araştırmada kullanılan yöntem, karma bir araştırma yöntemidir. İlk olarak nitel yönteme dayalı nicel yöntemler kullanılmış ve bunların önceliklendirilmesi amacıyla nicel yöntemlerden yararlanılmıştır. Olayların analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. İlk aşamada, teorik ve ampirik temeller incelendikten sonra, bu konuyla ilgili kurumun tüm dokümantasyonu gözden geçirilmiş ve anket ile ISG yöneticisi ve uzmanlarıyla yapılan görüşmeler aracılığıyla ISG-COP belirleyicileri tanımlanmıştır. Ardından, her bir kriter için organizasyonel pozisyonlar belirlenmiş ve bunların sistem performansına etkisi TOPSIS yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu organizasyonel pozisyonların niteliği, şirketteki organizasyon şemasındaki yerleri, ilgili model ve standartların incelenmesi ve uzman görüşleri dikkate alınarak, modelin bileşenlerinin şekillenmesi açıklanmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre, organizasyonda İSG sisteminin performansını etkileyen 30 organizasyonel pozisyon belirlenmiş ve yetkinlik yönetim modelinin bileşenleri olarak bilgi, beceri, yetenek, algı ve tutum, sorumluluklar ve yetkiler şeklinde 5 bileşen tanımlanmıştır. Sonuç: Yetkinliklerin ve HSE yetkinlik yönetim sisteminin dikkate alınması, organizasyonda önleyici bir güvenlik yaklaşımının geliştirilmesinde etkili bir adım olabilir. Bu yaklaşım, insan kaynakları seçim, geliştirme ve performans değerlendirme süreçlerinde organizasyonun hedeflenmesine yardımcı olabilir ve güvenlik, sağlık ve çevresel risklerin azaltılması ile HSE sisteminin performansının iyileştirilmesine katkı sağlayabilir
Özet (Çeviri)
Method: The method used in the research is a combined research method. First, quantitative methods were used based on the qualitative method and in order to prioritize them, quantitative methods were used. Content analysis method was used to analyze the events. In the first step, after studying theoretical and empirical bases, all of the organization's documentation in this regard was studied and by using a questionnaire and interviewing the HSE manager and experts, the determinants of HSE-COP were defined and organizational posts based on each The criteria were determined based on their impact on system performance by TOPSIS method. Considering the nature of these organizational posts, their position in the organizational chart of the company and the study of the relevant models and standards, and the opinions of the experts, the component The shaping of the pattern was explained. Results: Based on the results of the research, 30 organizational posts were identified as organizational posts affecting the performance of the HSE system in the organization and 5 components of knowledge, skills, ability, perception and attitude, responsibilities and powers as components of the management model Competency was determined. Conclusion: Considering competencies and the HSE competency management system can be an effective step in developing an preventive safety approach in the organization that can be used to target the organization in the selection process for development and human resource performance assessments, and in order to reduce the safety, health, And the environment and improve the performance of the HSE system.