Kağızmanlı Aşık Cemal Hocan'ın şiirlerindeki tasavvufî temalar
Sufi themes in the poems of Kağızmanlı Aşık Cemal Hoca
  1. Tez No: 976190
  2. Yazar: ÖMER BEYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİROL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tarîkat, Nakşibendiyye, Âşık, Âşık Cemal Hoca, Sufism, Tarikat, Naqshbandiyya, Ashik, Ashik Cemal Hoca
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
Özet
Âşık Cemal Hoca Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Camuşlu köyünde doğmuş ve yetişmiştir. Henüz çocukluk çağı diyebileceğimiz bir yaşta tarikât almış ve ömrü boyunca tasavvuf çizgisinde bir hayat yaşamıştır. Cemal Hoca Nakşibendiyye tarikâtından Pir Muhammed Küfrevî'ye bağlanmış ve O'nun vefatından sonra ise Kötekli Şeyh Halife Numan'a bağlanmıştır. İmamlık mesleğinin yanında öğretmenlikte yapmıştır. Yaşadığı bölgede tanınmış sûfî-meşreb bir âşıktır. Âşık Cemal Hoca'nın şiirlerinde işlediği tasavvufî kavramlarından hem kendisinin, hem de yaşadığı yörenin tasavvufî anlayışını öğrenebilmek için böyle bir çalışma hazırlanmıştır. Bu tez çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte konunun amacı, kapsamı, metodu ve Âşık Cemal Hoca'nın yaşadığı dönemde sosyal ve siyasî durum hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Âşık Cemal Hoca'nın hayatı, eğitimi, mesleği, tarikâta intisabı, mahlası, Milli şûrâ'ya iştirakı ve vefatı ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Âşık Cemal Hoca'nın şiirlerinde işlediği tasavvufî kavramlara yer verilmiştir. Tasavvufî kavramlara temas ederek önce kavramlarla ilgili genel açıklamalar yapılmış. Daha sonra ise Âşık Cemal Hoca'nın şiirlerinde bu kavramlara yaptığı açıklamalara, vurgulara, imâlara yer verilmiş ve bu doğrultuda tasavvufî anlayışı öğrenilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise Âşık Cemal Hoca'nın hayatı ve tasavvuf anlayışı hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aşık Cemal Hoca was born and raised in the village of Camuşlu in the Kağızman district of Kars. He joined the order at a young age and lived a life in the line of Sufism throughout his life. Cemal Hoca was affiliated with Pir Muhammed Küfrevi of the Naqshbandi order and after his death, he was affiliated with Kötekli Şeyh Halife Numan. In addition to his profession as an imam, he also worked as a teacher. He was a well-known Sufi-oriented âşık in the region where he lived. This study was prepared in order to learn about the Sufi concepts that Aşık Cemal Hoca used in his poems, both his own and the region where he lived. This thesis consists of an introduction and two parts. In the introduction, brief information is given about the purpose, scope, method and social and political situation of the period when Aşık Cemal Hoca lived. In the first section, information about Âşık Cemal Hoca's life, education, profession, affiliation to the order, pseudonym, participation in the National Council and death are given. In the second section, the Sufi concepts that Âşık Cemal Hoca used in his poems are given. By touching on Sufi concepts, general explanations about the concepts are made first. Then, the explanations, emphasis and implications that Âşık Cemal Hoca made about these concepts in his poems are given and in this direction, his Sufi understanding is tried to be learned. In the conclusion section, a general evaluation is made about Âşık Cemal Hoca's life and Sufi understanding.