Türkiye'de tarımsal üretim ile sera gazı emisyonu arasındaki ilişki
The relationship between agricultural production and the emissions of greenhouse gases in turkiye
  1. Tez No: 976194
  2. Yazar: ŞULE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA DİNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Sera gazı, Tarım sektörü, Yenilenebilir enerji, Economic growth, Greenhouse gases, Agricultural sector, Renewable energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Geleceğimiz açısından en fazla endişeye yol açan küresel sorunlardan birisi iklim değişikliğidir. İklim değişikliğinden etkilenen önemli sektörlerden birisi de tarım sektörüdür. Dünyada giderek artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması için tarım sektörünün devamlılığı önem taşımaktadır. Diğer yandan tarım sektörü sera gazı salınımına neden olan bir sektördür ve bu yüzden tarımsal üretimden kaynaklı sera gazı salınımını azaltacak politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; Türkiye'de tarımsal katma değer, ekonomik büyüme, yenilenebilir enerji, kentsel nüfus büyüme hızı ve sera gazı emisyonları arasındaki ilişki, 1990-2021dönemleri arasında zaman serisi yöntemi ile incelenmektedir. ARDL sınır testi yaklaşımından yararlanılan çalışmada kısa ve uzun dönem katsayı tahmininde bulunulmuştur. Hem kısa dönemde hem de uzun dönemde ekonomik büyüme ve tarımsal katma değerin sera gazı emisyonları üzerinde etkisi istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bulunmuştur. Bu sonuçlar ekonomik büyüme ve tarımsal katma değerin çevresel kirliliği artırdığını göstermektedir. Kentsel nüfus büyüme hızı ve yenilenebilir enerjinin de sera gazları emisyonu üzerinde negatif ve istatiksel olarak anlamlı etkisi bulunmuştur. Tarımsal katma değerin küresel ısınma üzerindeki etkisini azaltabilmek için tarım sektörüne yönelik politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Tarım sektöründe fosil enerji tüketiminin azaltılarak yenilenebilir enerjinin artırılması önem taşımaktadır. Ekonomik büyüme hedefi gerçekleştirilirken çevresel kirliliği göz ardı etmeyecek, sürdürülebilirliği sağlayacak politikaların devreye sokulması gerekmektedir. Yenilenebilir enerjinin sera gazı üzerindeki etkisini daha da azaltabilmek için Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırması, yatırımların artırılması için teşvik politikalarının artırılması önemli unsurlardan biridir.
Özet (Çeviri)
One of the global problems that cause the most concern for our future is climate change. One of the important sectors affected by climate change is the agricultural sector.Thecontinuity(sustainability) of the agricultural sector is important to meet the food needs of the world's growing population.On the other hand, the agricultural sector is a sector that causes greenhouse gas emissions and therefore policies need to be developed to reduce greenhouse gas emissions originating from agricultural production. This study aims to investigate the relationship between agricultural value added, economic growth, renewable energy, urban population growth and greenhouse gas emissions in Turkiye applying the time series method for the period from 1990 to 2021.The ARLD bounds test approach is used for both short- term and long-term coefficient estimates. It is found that the effect of economic growth and agricultural value added on GHG emissions is statistically significant and positive in both the short and long terms.These results show that economic growth and agricultural value-added increase environmental pollution.Urban population growth rate and renewable energy are also found to have negative and statistically significant effects on greenhouse gas emissions. Agricultural sector policies need to be developed to reduce the impact of agricultural value added on global warming.It is important to reduce the amount of fossil fuel used in agriculture and increase the amount of renewable energy.While achieving the economic growth target, policies that do not ignore environmental pollution and ensure sustainability need to be implemented.To further reduce the impact of renewable energy on greenhouse gas emissions, Turkiye needs to accelerate its investments in renewable energy and strengthen incentive policies to increase investments.