Dijitalleşmenin lojistik'de sürdürülebilirlik süreçlerine etkisinin analiz edilmesi: Azerbaycan-Türkiye kıyaslanması
Analyzing the impact of digitalization on sustainability processes in logistics: Azerbaijan-Türkiye comparison
  1. Tez No: 976195
  2. Yazar: LEYLA YUSİFLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: dijitalleşme, sürdürülebilirlik süreçleri, lojistik, karşılaştırmalı analiz, Azerbaycan, Türkiye, e-ticaret, otomasyon, veri analitiği, Nesnelerin İnterneti (IoT), çevresel etki, sosyal eşitlik, ekonomik verimlilik, digitalization, sustainability processes, logistics, comparative analysis, Azerbaijan, Türkiye, e-commerce, automation, data analytics, Internet of Things (IoT), environmental impact, social equity, economic efficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dijital teknolojiler, endüstrilerin dönüşümünde ve sürdürülebilirlik süreçlerinin geliştirilmesinde kritik rol oynamaktadır. Bu tez, dijitalleşmenin lojistik sektöründeki çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlara olan etkilerini detaylı olarak incelemektedir. Lojistik sektörü, küresel ticaret ve tedarik zinciri yönetiminde önemli bir konuma sahip olup, otomasyon, veri analitiği, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zekanın entegrasyonu ile operasyonel verimliliğin yanı sıra sürdürülebilirlik uygulamalarında da köklü değişiklikler meydana gelmektedir. Araştırma, kapsamlı literatür taraması, nitel ve nicel yöntemlerle veri toplama tekniklerinin kullanılmasıyla dijital çözümlerin getirdiği fırsatlar, karşılaşılan zorluklar ve ödünleşimleri ortaya koymaktadır. Ayrıca, politika çerçeveleri, endüstri uygulamaları ve teknolojik gelişmeler ışığında Azerbaycan ile Türkiye örnekleri üzerinden karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgular, dijital dönüşümün çevresel etkinin azaltılması, sosyal eşitliğin sağlanması ve ekonomik verimliliğin artırılması konularında stratejik karar süreçlerine yön verdiğini göstermektedir. Bu çalışma, lojistik sağlayıcılar, politika yapıcılar ve araştırmacılar için sürdürülebilir dijital çözümler geliştirme noktasında önemli içgörüler sunmaktadır. Bu analiz, dijital teknolojilerin lojistikteki uygulamalarının sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını ve sektörün dönüşüm dinamiklerini hızlandırdığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, elde edilen veriler politika yapıcılar ve uygulayıcılar için değerli rehberlik sunmaktadır. Bu veriler, lojistik sektörünün geleceğine dair stratejik planlamaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Digital technologies play a critical role in the transformation of industries and the development of sustainability processes. This thesis examines in detail the environmental, social and economic dimensions of digitalization in the logistics sector. The logistics sector has an important position in global trade and supply chain management, and with the integration of automation, data analytics, the Internet of Things (IoT) and artificial intelligence, there are radical changes in operational efficiency as well as sustainability practices. The research reveals the opportunities, challenges and trade-offs brought by digital solutions by using comprehensive literature review, qualitative and quantitative data collection techniques. In addition, a comparative analysis was conducted on the examples of Azerbaijan and Türkiye in the light of policy frameworks, industry practices and technological developments. The findings obtained show that digital transformation directs strategic decision-making processes in reducing environmental impact, ensuring social equality and increasing economic efficiency. This study provides important insights for logistics providers, policy makers and researchers in developing sustainable digital solutions. This analysis reveals that the applications of digital technologies in logistics contribute to sustainable development and accelerate the transformation dynamics of the sector. In addition, the data obtained provide valuable guidance for policy makers and practitioners. These data support strategic planning for the future of the logistics sector.