Modern Arap Maruni Edebiyatı
Modern Arabic Maronite Literature
  1. Tez No: 976212
  2. Yazar: OYA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Modern Arap Edebiyatı, Maruni Edebiyatı, Maruni Yazarlar, Maruni Şairler, Arap edebiyatı, Arabic Language and Literature, Modern Arabic Literature, Maronite Literature, Maronite Writers, Maronite Poets, Arabian literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Modern Arap Maruni Edebiyatı'nın gelişimi, tematik çeşitlenmeleri ve kültürel önemine odaklanmaktadır. Çalışma, Arapçayı ifade aracı olarak seçen Maruni yazarların edebi katkılarını, modern Arap edebiyatı bağlamında konumlandırarak tetkik etmektedir. Tez konusu, Maruni edebiyatını şekillendiren tarihi ve sosyo-politik faktörlerin incelenmesini içermektedir ve Maruni kimliği ile Arap dili arasındaki benzersiz kesişimi vurgulamaktadır. Araştırmanın kapsamı, 19. yüzyılın sonlarından günümüze kadar olan dönemdeki önemli edebi eserler, türler ve önde gelen yazarların kapsamlı bir analizini içermektedir. Bu çalışmanın önemi, Maruni yazarların Arap edebiyatına yaptığı katkıları aydınlatma potansiyelinde yatmaktadır ve Maruni yazarların ağırlıklı olarak Arap ve Müslüman bir kültürel ortamda kimliklerini nasıl yönettiklerine dair detaylı bir anlayış sunmaktadır. Bu tezin amacı, Modern Arap Maruni Edebiyatı'nı karakterize eden tematik unsurları eleştirel bir şekilde değerlendirmek ve bu eserlerin daha geniş kültürel ve varoluşsal sorulara nasıl yanıtlar verdiğini araştırmaktır. Metodolojik olarak, araştırma bilimsel bir yaklaşım benimsemekte olup, edebi analiz ve tarihsel bağlamsallaştırma yöntemlerini kullanmaktadır. Seçilen metinlerin yakın okumaları vesilesiyle tekrarlayan temaları, anlatı tekniklerini ve ideolojik temelleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca tetkik süreci, yazarları ve eserlerini daha iyi konumlandırmak için, biyografik ve tarihi kayıtların incelenmesiyle desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the development, thematic diversifications, and cultural significance of Modern Arabic Maronite Literature. The study examines the literary contributions of Maronite writers who have chosen Arabic as their medium of expression, situating their works within the context of modern Arabic literature. The subject of the thesis includes an examination of the historical and socio-political factors that have shaped Maronite literature, highlighting the unique intersection between Maronite identity and the Arabic language. The scope of the research encompasses a comprehensive analysis of significant literary works, genres, and prominent authors from the late 19th century to the present. The importance of this study lies in its potential to shed light on the contributions of Maronite writers to Arabic literature, offering a detailed understanding of how Maronite writers have managed their identities in a predominantly Arab and Muslim cultural environment. The aim of this thesis is to critically evaluate the thematic elements that characterize Modern Arabic Maronite Literature and to explore how these works respond to broader cultural and existential questions. Methodologically, the research adopts a scholarly approach, utilizing literary analysis and historical contextualization methods. It aims to identify recurring themes, narrative techniques, and ideological foundations through close readings of selected texts. The investigation process is also supported by the examination of biographical and historical records to better contextualize the authors and their works.