Sadru'l-İslam Döneminde İslam'ı müdafaa eden arap şairler
Arab poets defending Islam during the Early Islamic Period
- Tez No: 976217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Klasik Arap Edebiyatı, Klasik Arap Şiiri, Müslüman Şairler, Sadru'l-İslam, Arap edebiyatı, Arabic Language and Literature, Classical Arabic Literature, Classical Arabic Poetry, Muslim Poets, Early Islamic Period, Arabian literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Sadru'l-İslam döneminde İslam'ı müdafaa eden Arap şairlerin, edebi katkılarını ve bu katkıların tarihi ve kültürel bağlamlarını incelemektedir. Çalışma, İslam'ın erken dönemlerinde şiirin rolünü ve şairlerin toplumsal ve siyasi etkilerini araştırarak, dönemin dinamiklerine ışık tutmayı hedeflemektedir. Araştırma konusu, Arap şiirinin İslam'ı savunma aracı olarak nasıl kullanıldığını ve bu şiirlerin İslam toplumunu bir arada tutma, cesaretlendirme ve moral verme gibi işlevlerini ele almaktadır. Araştırmanın kapsamı, İslam'ın doğuşundan Emevi dönemine kadar olan sürede yaşamış ve eserleriyle İslam'ı müdafaa etmiş önde gelen şairleri kapsamaktadır. Bu çalışmanın önemi, İslam'ın erken dönemlerinde şairlerin oynadığı kritik rolü ortaya koyarak, dönemin edebi ve kültürel yapısını daha iyi anlamamıza yardımcı olmasındadır. Tezin amacı, bu şairlerin eserlerinde sıkça karşılaşılan tematik unsurları ve anlatı tekniklerini eleştirel bir şekilde değerlendirmek ve bu eserlerin İslam'ın yayılmasındaki etkilerini analiz etmektir. Metodolojik olarak, tez bilimsel bir yaklaşım benimsemekte ve edebi analiz ile tarihsel bağlamsallaştırma yöntemlerini kullanmaktadır. Seçilen şiirlerin yakın okumaları yoluyla, şairlerin İslam'ı savunma motivasyonlarını, kullandıkları anlatı stratejilerini ve şiirlerinin ideolojik temellerini belirlemeyi hedeflemektedir. Ayrıca bu şairlerin biyografik ve tarihi kayıtlarını inceleyerek, onların yaşamları ve eserleri arasındaki bağlantıları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Arap şiirini genel İslam tarihi ve edebiyatı bağlamında konumlandırarak, dönemin edebi ve kültürel dokusuna dair yeni bakış açıları sunmayı ve akademik literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the literary contributions of Arab poets who defended Islam during the Early Islamic period, as well as the historical and cultural contexts of these contributions. The study aims to shed light on the dynamics of the period by exploring the role of poetry and the social and political impacts of poets in the early stages of Islam. The research topic focuses on how Arabic poetry was used as a means to defend Islam and the functions of these poems in maintaining the cohesion of the Islamic community, encouraging bravery, and boosting morale. The scope of the research includes prominent poets who lived from the birth of Islam to the Umayyad period and defended Islam through their works. The importance of this study lies in its potential to reveal the critical role played by poets in the early Islamic period, thereby helping us to better understand the literary and cultural structure of the time. The aim of the thesis is to critically evaluate the thematic elements and narrative techniques frequently encountered in the works of these poets and to analyze the impact of these works on the spread of Islam. Methodologically, the thesis adopts a scholarly approach, utilizing literary analysis and historical contextualization methods. Through close readings of selected poems, it aims to identify the poets' motivations for defending Islam, the narrative strategies they employed, and the ideological foundations of their poetry. Additionally, by examining the biographical and historical records of these poets, the study aims to reveal the connections between their lives and their works.