Yaşlı bakım merkezlerinde çalışan personelin yaşlı bireylere yönelik ayrımcı tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of discriminatory attitudes of personnel working in elderly care centers toward older individuals.
- Tez No: 976220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı ayrımcılığı, yaşlı birey, bakım personeli, tükenmişlik, adli bilimler, Ageism, Older Adults, Care Personnel, Burnout, Forensic Sciences
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yaşlı bakım merkezlerinde görev yapan personelin yaşlı bireylere yönelik ayrımcı tutumlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca personelin tükenmişlik düzeylerinin (tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel yeterlilik) yaşlı bireylere yönelik tutumlarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ilinde hizmet veren huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinde görevli 205 çalışandan oluşmaktadır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği”ve“Maslach Tükenmişlik Envanteri – Genel Formu”kullanılarak toplanmış, analizler SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, tükenmişlik düzeyi yüksek olan personelin yaşlı bireylere yönelik daha olumsuz ve ayrımcı tutumlar sergilediğini göstermiştir. Eğitim düzeyi düşük, mesleki pozisyonu bakım destek personeli olan bireylerde ayrımcı tutum düzeyinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, yaşlı bakım merkezinde çalışmaya yönelik memnuniyet düzeyi artıkça özellikle olumlu ayrımcılık tutumlarının da arttığı, genel yaşlı ayrımcılığı puanı ile memnuniyet arasında zayıf ama anlamlı pozitif bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, yaşlı bireylerin bakım sürecinde hizmet sunan personelin psikososyal özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarının, kurumsal bakım politikalarının geliştirilmesine ve personel eğitimi temelli müdahale programlarının oluşturulmasına ve adli bilimler disiplini açısından katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the discriminatory attitudes of personnel working in elderly care institutions toward older individuals. It also examines how the staff's level of burnout—including exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment—affects their attitudes toward the elderly. The sample of the study consists of 205 employees working in nursing homes and elderly care centers located in Istanbul. Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Elder Discrimination Attitude Scale,”and the“Maslach Burnout Inventory – General Form,”and analyzed using the SPSS program. The results show that higher burnout levels are associated with more negative and discriminatory attitudes toward older adults. Staff with lower educational attainment and those serving in support roles exhibited the highest levels of ageist attitudes. Additionally, as job satisfaction increased, so did positive discrimination attitudes, and a weak but significant positive correlation was found between overall discrimination scores and satisfaction. These findings underscore the importance of considering care staff's psychosocial characteristics in service delivery. The study's outcomes are expected to inform the development of institutional care policies, the design of staff-training–based interventions, and to contribute to the discipline of forensic science.