Fen bilimleri derslerinde kullanılan z-kitaplarla ilgili öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examining teachers' views on e-books used in science classes
- Tez No: 976219
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA BULUŞ KIRIKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Enriched Book (E-Book), Digital Book, Technology, İnteractive E-Book, Educational Technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından EBA platformunda yayınlanan Fen Bilimleri dersine ait zenginleştirilmiş kitapların derslerde kullanmanın öğrenci ve öğretmenler için avantaj ve dezavantajlarını, kullanım durumunu belirlemek ve geliştirilecek zenginleştirilmiş kitaplara yönelik önerileri ortaya çıkarmaktır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim araştırma deseni ile çalışmanın gerçekleştirilmiştir. Kartopu örnekleme yöntemiyle Kocaeli İzmit ilçesinde görev yapan 25 fen bilimleri öğretmenine ulaşılmıştır. 2,5 ay süren veri toplama süreci sonucunda elde edilen yarı yapılandırılmış görüşmeler deşifre edilerek MAXQDA programına yüklenmiştir. Araştırmacı tarafından tümevarım yöntemiyle oluşturulan kod listesi analiz edilmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda üç tema belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda öğretmenlerin z-kitabı derslerinde yoğun şekilde kullandıkları ve özellikle konunun pekiştirmesi ile değerlendirme süreçlerinde faydalandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin teknolojik alt yapı yetersizliği dışında z-kitapları hem kendileri hem de öğrencileri açısından için avantajlı buldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte z-kitapların basılı kaynaklara kıyasla en büyük farkının ilgi ve motivasyonu artırması olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler, gelecekte hazırlanacak z-kitapların daha fazla etkileşimli video içeriği barındırmasını talep ederken uygulama içinde kalem bulunması ve ekran yakınlaştırma özelliğinin iyileştirilmesi gibi tasarım odaklı beklentilerini de ifade etmektedirler. Araştırma bulguları doğrultusunda, öğretmenlere, yayınevlerine ve araştırmacılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the advantages and disadvantages of using enriched books for Science course published by the Ministry of National Education on the EBA platform, the usage status for students and teachers, and to reveal suggestions for enriched books to be developed. The study was carried out with the phenomenological research design, one of the qualitative research designs. 25 science teachers working in Kocaeli İzmit district were reached with the snowball sampling method. The semi-structured interviews obtained as a result of the 2.5 month data collection process were transcribed and uploaded to the MAXQDA program. The code list created by the researcher with the inductive method was analyzed and three themes were determined in line with the findings obtained. As a result of this study, it was concluded that teachers used z-books intensively in their lessons and especially benefited from them in the reinforcement of the subject and evaluation processes. In addition, it was determined that teachers found z books advantageous for both themselves and their students, apart from the inadequacy of technological infrastructure. However, it was concluded that the biggest difference of z books compared to printed sources is that they increase interest and motivation. While teachers demand that future e-books include more interactive video content, they also express design-oriented expectations such as the inclusion of a pen in the application and the improvement of the screen zoom feature. In line with the research findings, various suggestions have been presented to teachers, publishers and researchers.