Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların tekli ve ikili motor ve kognitif görevlerinin sağlıklı çocuklara göre farklılığının araştırılması
Investigation of the differences in single and dual motor and cognitive task performances between children with attention deficit hyperactivity disorder and healthy controls
- Tez No: 976224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE İPEK KATIRCI KIRMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, İkili Görev, Motor Performans, Kognitif Görev, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Dual Task, Motor Performance, Cognitive Task
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı alan çocukların tekli motor ve ikili motor-motor ve motor kognitif görevlerdeki performanslarını sağlıklı çocuklarla karşılaştırmaktır. Tanımlayıcı-kesitsel tasarıma sahip bu çalışmaya, 7–16 yaş arası toplam 68 çocuk (37 DEHB tanılı, 31 sağlıklı kontrol) dahil edilmiştir. Üst ekstremite fonksiyonları 9 Delikli Peg Testi, alt ekstremite fonksiyonları ise 10 Metre Yürüme Testi ile değerlendirilmiştir. Üst ekstremite motor-motor ikili görev için 9 Delikli Peg testi sırasında ayak ile tempo tutması, motor kognitif ikili görev için ise 9 Delikli Peg testi sırasında K harif ile başlayan hayvan isimleri istendi. Üst ekstremite motor-motor ikili görev için 10 Metre Yürüme Testi sırasında tepsi taşınması istendi, motor-kognitif ikili görev için ise 10 Metre Yürüme Testi sırasında K harif ile başlayan hayvan isimleri istendi. Aynı zamanda kadans (adım/dk) değerleri hesaplandı. DEHB'li çocukların tekli motor ve ikili motor-motor ve motor-kognitif görevlerinin sağlıklı çocuklara göre farklılığını incelemeyi amaçladığımız bu çalışmada, üst ekstremite tekli motor (p<0,001) ve ikili motor-motor (p<0,001) ve motor-kognitif (p<0,001) becerileri sağlıklı çocuklara göre farklıydı, aynı zamanda DEHB'li (p<0,001) ve sağlıklı çocuklarda (p=0,003) üst ekstremite motor-motor ikili görev süreleri tekli motor görev sürelerine göre azalmış iken, motor-kognitif ikili görevleri DEHB'li çocuklarda (p<0,001) daha uzundu. DEHB'li çocuklarda alt ekstremite tekli motor (p<0,001) ve ikili motor-motor (p<0,001) ve motor-kognitif becerileri (p<0,001) ve kadansları (p=0,035) sağlıklı çocuklara göre farklıydı, aynı zamanda sağlıklı çocuklarda alt ekstremite motor-motor ikili görev süreleri tekli motor göreve göre daha uzundu (p<0,001). DEHB'li çocuklarda ise ikili motor-kognitif görev süreleri tekli motor göreve göre daha uzundu (p<0,001). Sonuç olarak, DEHB'li çocuklarda ikili görev performansları, dikkat paylaşımı, motor planlama ve yürütücü işlev eksikliklerinden olumsuz etkilenmektedir. Hem üst hem de alt ekstremiteye yönelik fonksiyonel aktivitelerde belirgin performans kayıpları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive cross-sectional study included a total of 68 children aged 7 to 16 years (37 with ADHD and 31 healthy controls). Upper extremity functions were assessed using the 9-Hole Peg Test, while lower extremity functions were evaluated using the 10-Meter Walk Test. For the upper extremity motor-motor dual task, children were asked to tap their foot to a rhythm while performing the 9-Hole Peg Test. For the motor cognitive dual task, they were asked to name animals starting with the letter“K”while performing the 9-Hole Peg Test. In the lower extremity motor motor dual task, participants were asked to carry a tray during the 10-Meter Walk Test, and in the motor-cognitive dual task, to name animals starting with the letter“K”while walking. Cadence (steps/min) was also recorded. In this study, which aimed to examine the differences in single and dual motor-motor and motor-cognitive task performance between children with ADHD and healthy controls, significant differences were found in upper extremity single motor (p<0.001), dual motor-motor (p<0.001), and dual motor-cognitive (p<0.001) performances between the groups. Furthermore, while upper extremity dual motor-motor task durations were shorter than single task durations in both ADHD (p<0.001) and healthy children (p=0.003), the duration of motor-cognitive dual tasks was significantly longer in children with ADHD (p<0.001). For lower extremity tasks, significant differences were also found between groups in single motor (p<0.001), dual motor-motor (p<0.001), dual motor-cognitive tasks (p<0.001), and cadence values (p=0.035). In healthy children, lower extremity dual motor-motor task durations were longer than single task durations (p<0.001), whereas in children with ADHD, dual motor cognitive task durations were significantly longer than single task durations (p<0.001). In conclusion, dual task performance in children with ADHD is negatively affected by impairments in attention sharing, motor planning, and executive functions. Notable performance deficits were observed in functional activities involving both upper and lower extremities.