Amatör valorant oyuncularında omuz stabilizasyon egzersiz uygulamalarının kas kuvveti, eklem pozisyon hissi, oyun performansı ve ince motor beceri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of shoulder stabilization exercise applications on muscle strength, joint position sense, game performance and fine motor skills in casual valorant players
- Tez No: 976238
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TARSUSLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Fizyoterapi, Kor egzersiz programı, Computer games, Physiotherapy, Core exercise program
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda amatör Valorant oyuncularında 6 haftalık kor destekli ve kor desteksiz omuz stabilizasyon egzersiz programının kas kuvveti, eklem pozisyon hissi, oyun performansı ve ince motor beceri üzerine etkileri incelendi. Çalışmaya, video oyuncuların sıklıkla kullandıkları sosyal medya platformlarından yapılan duyurulara geri dönüş yapan 18-35 yaş arası 108 Valorant oyuncusu dahil edildi. Katılımcılar randomize ve her grupta 36 kişi olacak şekilde kontrol, kor destekli omuz stabilizasyon egzersiz ve kor desteksiz omuz stabilizasyon egzersiz grubu olarak 3 gruba ayrıldı. Değerlendirme kapsamında sosyo-demografik özellikleri kaydedilen katılımcıların kas kuvveti dijital dinamometre ile eklem pozisyon hissi balon inklinometre ile oyun performansı 50 kukla vurma görevi ile ve ince motor beceri The Psychology Experiment Building Language (PEBL) testlerinden“Fare Çeviklik Görevi”ve“Kompansatuar Takip Testi”ile değerlendirildi. Değerlendirmeler egzersiz programı öncesinde, 6. haftanın sonunda ve 12. haftanın sonunda olmak üzere 3 kez gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda egzersiz gruplarında 6. hafta sonunda kontrol grubuna kıyasla tüm parametrelerde kazanım elde edildiği ve bu kazanımların birçoğunun 6 haftalık takip sonunda da devam ettiği görüldü. Her iki egzersiz grubunun grup içi karşılaştırmalarında da 6. haftanın sonunda neredeyse tüm parametrelerde kazanımlar görüldü (p<0,05). Bu kazanımların 12. haftada da ilk değerlendirmeye göre birçok parametrede sürdüğü tespit edildi (p<0.05). Çalışmadan elde edilen sonuçlar, Valorant oyunu oynayan amatör oyuncularda omuz stabilizasyon egzersizlerinin omuz çevresi kas kuvveti, ince motor beceri ve dolayısıyla da oyun performansına olumlu etki sağlayabileceğini göstermiştir. Konuyla ilişkili olarak farklı oyun oynayan bireylerde farklı egzersiz yaklaşımlarının etkilerini inceleyen çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In our study, the effects of a 6-week core-supported and non-core-supported shoulder stabilization exercise program on muscle strength, joint position sense, game performance, and fine motor skills in amateur Valorant players were examined. A total of 108 Valorant players between the ages of 18-35, who responded to announcements posted on social media platforms frequently used by video gamers, were included in the study. Participants were randomly divided into three groups, each consisting of 36 individuals: a control group, a core-supported shoulder stabilization exercise group, and a non-core-supported shoulder stabilization exercise group. Within the scope of the evaluation, participants' socio-demographic characteristics were recorded, muscle strength was measured with a digital dynamometer, joint position sense was assessed with a bubble inclinometer, game performance was evaluated using a 50-target shooting task, and fine motor skills were evaluated with the“Mouse Dexterity Task”and“Compensatory Tracking Test”from The Psychology Experiment Building Language (PEBL) test battery. Evaluations were conducted three times: before the exercise program, at the end of the 6th week, and at the end of the 12th week. As a result of the study, it was observed that by the end of the 6th week, the exercise groups achieved improvements in all parameters compared to the control group, and many of these gains were maintained at the end of the 6-week follow-up. In within-group comparisons of both exercise groups, improvements were observed in almost all parameters by the end of the 6th week (p<0.05). It was also determined that these improvements were sustained in many parameters at the 12th week compared to the initial evaluation (p<0.05). The results of the study showed that shoulder stabilization exercises may have a positive effect on shoulder muscle strength, fine motor skills, and consequently, game performance in amateur Valorant players. Further studies are needed to investigate the effects of different exercise approaches in individuals playing different types of games.