Hemşirelik öğrencilerinde hasta bakım sürecinin uygulanmasında kaçış odasının etkisi
The effect of escape room on the implementation of patient care process in nursing students
  1. Tez No: 976266
  2. Yazar: EZGİ TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY SAĞKAL MİDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kaçış odası, oyunlaştırma, hemşirelik eğitimi, öğrenci, bakım 2024, 76 sayfa, Eğitsel oyunlar, Hemşirelik bakımı, Öğrenciler-hemşirelik, Escape room, gamification, nursing education, student, care 2024, 76 pages, Educational games, Nursing care, Students-nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinde hasta bakım sürecinin uygulanmasında kaçış odası yönteminin etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın tipi son-test tek gruplu araştırma tasarımı şeklinde gerçekleştirildi. Araştırma, Temmuz-Aralık 2023 tarihlerinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. sınıf hemşirelik bölümünde öğrenim gören 60 öğrenciyle gerçekleştirildi. Veriler, Birey Tanılama Formu, Zaman, İpuçları ve Puan Çizelgesi ve Memnuniyet Anketi ile toplandı. Kaçış odası 6 kişiden oluşan toplam 10 grup ile gerçekleştirildi ve her grup sadece bir defa aktiviteye katıldı. V erilerin değerlendirilmesinde, SPSS 21.0 paket programı kullanıldı. V erilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Gruplardaki n sayısı 30'un altında olduğundan Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin memnuniyet puanlarını incelendiğinde, çoğunun (%85,2) kaçış odası yönteminin uygulanmasından memnun olduğu saptandı. Grupların toplam işlem süresi ortalaması 20,85±5,15, toplam puan ortalaması ise 56,80±2,50 olarak saptandı. Öğrencilerin gruplara göre toplam işlem süresi ve toplam puanları karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Grupların hepsi (%100) 1-3 ipucu kullandı. Öğrencilerin toplam işlem süreleri ile toplam puanları arasında pozitif yönde zayıf korelasyon olduğu belirlendi. Öğrencilerin kaçış odası yönteminin uygulanması sırasında kullandıkları süre, toplam puanları ve memnuniyet düzeyleri arasında ilişki olmadığı saptandıSonuç: Öğrencilerin hepsi verilen süre içerisinde oyunu tamamladı. Çoğu yüksek puan aldı, çok az ipucu kullandı ve çoğu oyundan memnun kaldılar. Öğrenciler kaçış odası yönteminin uygulanmasında kendilerini motive ettiğini, öğrenmelerine, el becerilerinin ve problem çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğunu, uygulamadan keyif aldıklarını, teori bilgilerini pratiğe aktardıklarını bildirdiler ve bu tür uygulamalara hemşirelik eğitiminde yer verilmesini önerdiler.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effect of escape room method on the implementation of patient care process in nursing students. Materials and Methods: The type of the study was carried out as a posttest single-group research design. The study was conducted with 60 students studying in the 2nd year nursing department at Manisa Celal Bayar University Faculty of Health Sciences between July-December 2023. The data were collected with the Individual Identification Form, Time, Clues and Score Chart and Satisfaction Questionnaire. The escape room was carried out with a total of in groups of 10 groups, and 6 people and each group participted in the activity only once. SPSS 21.0 package programme was used to evaluate the data. In the analysis of the data, number percentage distribution and descriptive statistics were used to describe demographic characteristics. Mann Whitney U, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis were used since the number of n in the groups was less than 30. Results: When the satisfaction scores of the students participating in the study were analysed, it was found that most of them (85.2%) were satisfied with the escape room method. The mean total procedure time of the groups was 20.85±5.15 and the mean total score was 56.80±2.50. When the total procedure time and total scores of the students were compared according to the groups, it was determined that there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). All of the groups (100%) used 1-3 prompts. There was a weak positive correlation between the totalprocessing time and total scores of the students. There was no correlation between the time used by the students during the application of the escape room method, total scores and satisfaction levels. Conclusion: All students completed the game within the allotted time. Most of them got high scores, used very few hints and most of them were satisfied with the game. The students reported that the escape room method motivated them, helped them learn, helped them develop their manual skills and problem solving skills, they enjoyed the application, they transferred their theoretical knowledge to practice, and they suggested that such applications should be included in nursing education.