Bazı kalkon ve N-Asetil pirazol türevlerinin sentezlenmesi ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Synthesis of some chalcone and N-Acetyl pyrazole derivatives and determination of their biological activities
- Tez No: 976279
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT MUHAMMET KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Kalkonlar, Pirazol, Anticancer, Chalcones, Pyrazole
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Birçok araştırmacı farklı amaçlarla hergün yeni moleküller sentezleyip litaratüre kazandırmaktadır. Uzun bir süreç ve emek sonucu sentezlenen bu moleküllerin biyolojik yapılarının aydınlatılması farklı disiplinler için bir problemin çözümüne öncülük etmenin yanında bu üretimin sürecinde zaman, emek ve maddi israfın önüne geçilmesine imkân sunmaktadır. Bu çalışma farmakolojik bir sürece katkı sunmak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçlar için çalışmada, daha önce sentezlenmiş ama biyolojik aktiviteleri çalışılmamış bazı kalkon ve onların pirazol türevleri hedeflenmiştir. Seçilen hedef moleküllerin kimyasal yapıları incelenmiş, yapılarındaki biyoaktif gruplara göre deneysel aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla öncelikle sekiz pirazol türevi ilk sentezleyen araştırmacının yöntemi ile litaratüre uygun olarak yeniden sentezlenmiştir. Epilepsiyle ilişkili olduğu bilinen karbonik anhidraz (CA) izoenzimlerinin inhibitörleri antikonvülsan ajan olarak etkin biçimde kullanılmaktadır. Mevcut tedavide kullanılan CA inhibitörlerinin spesifik olmaması, hedef dışı izoenzim inhibisyonu yoluyla çeşitli yan etkilere neden olabilmesi, yeni CA izoformlarına selektif inhibitörlerin geliştirilmesi hem etkinlik hem de güvenlik açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle yeniden sentezlenen bu moleküllerin karbonik anhidraz inhibitör potansiyelllerini araştırmak amacıyla, insan eritrositlerinden Sepharose 4B-L-tirozin-sülfonamid ile afinite jeli kullanılarak karbonik anhidraz I ve II izoenzimleri saflaştırılmış ve hedef bileşiklerin bu izoenzimler üzerindeki inhibitör etkileri esteraz yöntemiyle spektrofotometrik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Eb-8, Eb-9, Eb-15 ve Eb-16 kodlu moleküllerinin karbonikanhidraz enzmini inhibe etme potansiyeli taşıdıkları görülmüştür. Ayrıca, bileşiklerin kanser hücre hatlarında sitotoksisite çalışmaları ile çeşitli bakteriler ve mayalar üzerine antimikrobiyal çalışmaları yapılmış ve aktif olan bileşikler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many researchers synthesize new molecules daily for various purposes and contribute them to the literature. Elucidating the biological structures of these molecules, synthesized through a lengthy and labor-intensive process, not only leads to a problem-solving perspective across disciplines but also allows for the avoidance of time, labor, and financial waste during the production process. This study was designed to contribute to a pharmacological process. To this end, this study targeted several chalcones and their pyrazole derivatives, previously synthesized but whose biological activities had not been studied. The chemical structures of the selected target molecules were investigated, and experimental activity studies were conducted based on their bioactive groups. For this purpose, four chalcones and four pyrazole derivatives were resynthesized using the method of the original synthesizer, in accordance with the literature. Inhibitors of carbonic anhydrase (CA) isoenzymes known to be associated with epilepsy are effectively used as anticonvulsant agents. The lack of specificity of CA inhibitors used in current treatment and their potential for various side effects through off-target isoenzyme inhibition make the development of selective inhibitors of new CA isoforms crucial for both efficacy and safety. Therefore, in order to investigate the carbonic anhydrase inhibitory potential of these resynthesized molecules, carbonic anhydrase I and II isoenzymes were purified from human erythrocytes using affinity gel with Sepharose 4B-L-tyrosine-sulfonamide and the inhibitory effects of the target compounds on these isoenzymes were evaluated spectrophotometrically by the esterase method. The results indicated that molecules coded Eb-8, Eb-9, Eb-15, and Eb-16 have the potential to inhibit the carbonic anhydrase enzyme. Furthermore, cytotoxicity studies of the compounds were conducted in cancer cell lines and antimicrobial studies were conducted on various bacteria and yeasts, and the active compounds were identified.