Crossfit ve geleneksel kuvvet antrenmanlarının bazı performans parametrelerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of crossfit and traditional strength training on some performance parameters
- Tez No: 976282
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet antrenmanı, Strength training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı fiziksel olarak aktif kişilerde crossfit antrenmanı ile geleneksel kuvvet antrenmanının bazı performans parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya 18-25 yaş aralığında sağlıklı 45 kişi katılmıştır. Katılımcılar crossfit, geleneksel kuvvet ve kontrol olarak 15'er kişilik üç gruba ayrıldı. Katılımcılardan sekiz haftalık süreç öncesinde ve sonrasında vücut yağ yüzdesi, kas yüzdesi, el pençe, sırt, bacak kuvvetleri, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 10-20-30 metre koşu süreleri, çeviklik testi, Y denge testi, fonksiyonel hareket analizi ve yoyo dayanıklılık testi ölçümleri alınmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda One Way Anova testi kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda ise parametrik verilerde T testi, parametrik olmayan verilerde Wilcoxon testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 değeri alınmıştır. Bulgularda; crossfit ve kontrol gruplarının sırt kuvveti, bacak kuvveti, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, çeviklik, yoyo, maksimal oksijen tüketimi, sağ denge ve sol denge son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Geleneksel kuvvet ve kontrol grupları arasında vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, bacak kuvveti, çeviklik, yoyo, maksimal oksijen tüketimi ve sol denge son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Grup içi ön ve son testler incelendiğinde crossfit grubu için sadece sağ denge ve sol denge değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu. Geleneksel kuvvet grubunda ise vücut ağırlığı, sırt kuvveti, el pençe kuvveti, sağ denge, sol denge ve fonksiyonel hareket analiz değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Sonuç olarak; Crossfit ve geleneksel kuvvet antrenmanı grupları arasında fiziksel performans parametrelerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the effects of crossfit training and traditional strength training on some performance parameters in physically active individuals. Forty-five healthy individuals aged between 18-25 years participated in the study. The participants were divided into three groups of 15 participants each as crossfit, traditional strength and control. Body fat percentage, muscle percentage, handgrip, back, leg strength, vertical jump, standing long jump, 10-20-30 meter run times, agility test, Y balance test, functional movement screen test and yoyo endurance test were measured before and after the eight-week period. One Way Anova test was used for intergroup comparisons. For within-group comparisons, T test was used for parametric data and Wilcoxon test was used for nonparametric data. A value of p<0.05 was taken as significance level. Results; Statistically significant differences were found between crossfit group and control in back strength, leg strength, vertical jump, standing long jump, agility, yoyo, maximal oxygen consumption, right balance and left balance post test values. Statistically significant differences were found between traditional strength group and control in body weight, body mass index, leg strength, agility, yoyo, maximal oxygen consumption and left balance post test values. When in-group pre and post tests were analysed, a statistically significant difference was found only in right balance and left balance values for crossfit group. In traditional strength group, statistically significant differences were found between body weight, back strength, handgrip strength, right balance, left balance and functional movement screen values. In conclusion, no significant difference was found in physical performance parameters between crossfit and traditional strength training groups.