Crossfit ve core antrenman uygulamalarının güreş performansına etkisi
The effect of crossfit and core training applications on wrestling performance
  1. Tez No: 976281
  2. Yazar: YUSUF KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK AKÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Core antrenmanı, Crossfit antrenmanı, Performans, Antrenman, Wrestling, Core training, CrossFit training, Performance, Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı crossfit ve core antrenman uygulamalarının güreş performansına etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Bu tezin örneklemini, 12–15 yaş aralığında, 45 güreşçi oluşturdu. Katılımcılara, mevcut güreş antrenmanları ek olarak 12 hafta boyunca crossfit ve core antrenmanları uygulandı. Bu tez, deneysel bir model olarak tasarlandı. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini kontrol altında değerlendirmek amacıyla nedensel karşılaştırma modeli kullanıldı. Verilerin normalliği Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş; normal ve homojen dağılım gösteren veriler için RM ANOVA, homojen olmayanlar için Welch testi, normal dağılmayan veriler için ise Friedman testi uygulandı. Anlamlı fark bulunan durumlarda post hoc testler (Tukey, Durbin-Conover) kullanıldı, ANCOVA ile kovaryatların etkisi incelendi. Anlamlılık düzeyi p < 0.05, analizler JAMOVI programıyla gerçekleştirdi ve etki büyüklükleri hesaplandı. Bulgular: Crossfit ve core gruplarında 10m ve 20m sürat değerlerinde gelişmeler gözlenmiştir. Core ve Crossfit gruplarında anaerobik güçteki gelişimin istikrarlı biçimde devam ettiği ancak kontrol grubunda bu gelişimin daha sınırlı olduğu belirlenmiştir. VO₂ maks değerlerinde tüm gruplarda gelişim sağlanmış ancak bu gelişimin crossfit ve core gruplarında daha erken başladığı ve istikrarlı biçimde sürdüğü saptanmıştır. Kuvvette devamlılık parametresinde en belirgin gelişim crossfit grubunda görülmüş, core grubuna sınırlı düzeyde katkı sağlamış, kontrol grubunda ise anlamlı bir gelişim gözlenmemiştir. Çeviklik özelliğinde en düzenli gelişim crossfit grubunda gözlenmiş; core grubunda ilerleme ilk 6 haftada yoğunlaşırken, kontrol grubu daha yavaş ancak daha düzenli bir gelişim göstermiştir. Güreş performans testi sonuçlarına göre, crossfit antrenmanlarının kısa vadede core ve standart güreş antrenmanlarına kıyasla güreş performansını daha etkili biçimde geliştirdiği belirlenmiştir. Tekrarlı ölçüm sonuçlarına göre, Core grubunda yalnızca kısa vadede anlamlı farklılık tespit edilirken, kontrol grubunda kısa vadede gelişim sağlanmış ancak bu gelişim zamanla durağan hale geldiği belirlenmiştir. Crossfit grubunda ise tüm testlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiş; katılımcıların çalışma süresi boyunca performanslarında kararlı bir gelişim sergiledikleri belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgular, crossfit ve core antrenmanlarının güreşte denge, sürat, anaerobik güç, VO₂ maks, kuvvette devamlılık, çeviklik ve genel güreş performans gibi temel fizyolojik ve motorik parametrelerde anlamlı gelişimler sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to analyze the effects of CrossFit and Core training programs on wrestling performance and related performance parameters. Material and Method: The sample of this study consisted of 45 wrestlers aged 12–15 years. In addition to their regular wrestling training, participants underwent CrossFit and core training for 12 weeks. The study was designed as an experimental model. To evaluate the effects of independent variables on dependent variables under controlled conditions, a causal-comparative model was employed. Normality of the data was assessed using the Shapiro–Wilk test. For normally distributed and homogeneous data, RM ANOVA was used; for normally distributed but non-homogeneous data, the Welch test was applied; and for non-normally distributed data, the Friedman test was conducted. In cases where significant differences were detected, post hoc tests (Tukey, Durbin–Conover) were utilized, and the effects of covariates were examined through ANCOVA. The significance level was set at p < 0.05, analyses were performed using the JAMOVI software, and effect sizes were calculated. Results: Improvements in 10 m and 20 m sprint performance were observed in both the CrossFit and core groups. Anaerobic power increased steadily in the CrossFit and core groups, whereas the control group showed more limited improvements. Although VO₂ max values improved in all groups, these improvements emerged earlier and progressed more consistently in the CrossFit and core groups. The most pronounced enhancement in muscular endurance was observed in the CrossFit group, with the core group displaying a limited contribution and the control group showing no significant improvement. In terms of agility, the most consistent enhancement occurred in the CrossFit group; improvements in the core group were concentrated within the first six weeks, whereas the control group exhibited slower yet steadier progress. Based on the wrestling performance test results, CrossFit training was found to improve wrestling performance more effectively in the short term compared to core training and standard wrestling training. According to the repeated-measures findings, only short-term significant differences were detected in the core group. The control group demonstrated short-term improvement; however, this progress plateaued over time. In the CrossFit group, statistically significant differences were observed in all tests, indicating a consistent enhancement in participants' performance throughout the training period. Conclusion: The results of the study indicate that CrossFit and core training lead to significant improvements in key physiological and motor performance parameters in wrestling, including balance, speed, anaerobic power, VO₂ max, muscular endurance, agility, and overall wrestling performance.