İnsanlığa karşı işlenen suçlar ve emperyalizmin Hannah Arendt perspektifinden değerlendirilmesi: Rohingya soykırımı örneği
An evaluation of crimes against humanity and imperialism from Hannah arendt's perspective: The case of the Rohingya genocide
  1. Tez No: 976305
  2. Yazar: EMİRHAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKARÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Emperyalizm, Kolonyalizm, Rohingya krizi, Rohingyalılar, Soykırım, Sömürgecilik, Uluslararası hukuk, Uluslararası suçlar, Yeni kolonyalizm, İnsanlığa karşı işlenen suçlar, Imperialism, Colonialism, Rohingya crisis, Rohingyans, Genocide, International law, International crimes, Neo-colonialism, Crime against humanity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Soykırım Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, emperyalizm, sömürgecilik, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçu arasındaki tarihsel ve kavramsal ilişkiyi incelemekte olup; bu çerçevede Myanmar'da Rohingya halkına yönelik işlenen soykırım suçunu Hannah Arendt'in kuramsal çerçevesi üzerinden analiz etmektedir. Çalışmanın temel amacı, soykırımların yalnızca yerel etkenlerle değil, büyük ölçüde sömürgecilik dönemi ve emperyalist ideolojilerle şekillendiğini ortaya koymaktır. Sömürge döneminde uygulanan“böl ve yönet”politikaları, etnik gruplar arasında yapay ayrımlar yaratmış; vatandaşlıktan dışlama, siyasal temsilden mahrum bırakma ve bürokratik ayrımcılık gibi araçlarla bu gruplar sistemli biçimde hedef haline getirilmiştir. Bu dışlayıcı miras, Myanmar'da Rohingya halkına yönelik soykırım sürecinin kurumsal temelini oluşturmuştur. Arendt'in“vatansızlık”,“haklara sahip olma hakkının kaybı”ve“bürokratik kötülük”kavramları, soykırım suçunun hem öncesindeki yapısal süreçleri hem de icrasındaki devlet aygıtının rolünü anlamlandırmak açısından belirleyicidir. Bu bağlamda tez, Rohingya Soykırımı'nı, yalnızca bir ulusal güvenlik krizi veya etnik çatışma değil; emperyalist ve sömürgeci geçmişin süreklilik taşıyan bir uzantısı olarak ele almaktadır. Özellikle Britanya sömürge yönetiminin geride bıraktığı etnik hiyerarşi, vatandaşlık rejimi ve bölgesel ayrışmalar, 1982 tarihli Vatandaşlık Yasası gibi düzenlemeler aracılığıyla Rohingyaların soykırıma açık hale gelmesine neden olmuştur. Bu durum, soykırım suçunun uluslararası hukukta tanımlanan kast unsurunun tarihsel-toplumsal zemininin nasıl oluşturulduğunu göstermektedir. Rohingya soykırımı ile emperyalizm, sömürgecilik, insanlığa karşı suçlar ve soykırım kavramları arasındaki bağ ortaya konarak çok boyutlu biçimde değerlendirilmiştir. Bu çalışma, soykırım suçunun yalnızca failin niyetine indirgenemeyeceğini, tarihsel olarak şekillenmiş dışlayıcı yapılarla, sömürgeci ve emperyalist geçmişin mirasıyla birlikte düşünülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Hannah Arendt'in kavramsal çerçevesinden hareketle Rohingya soykırımı, emperyalizm ve sömürgecilik ile çağdaş soykırımlar arasındaki sürekliliği somutlaştırmakta ve insan hakları literatürüne teorik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the historical and conceptual relationship between imperialism, colonialism, crimes against humanity, and genocide. Within this framework, it analyzes the genocide committed against the Rohingya people in Myanmar through Hannah Arendt's theoretical perspective. The main aim is to show that genocides are not only shaped by local factors but also by the colonial structures and imperial ideologies inherited from the past. During the colonial period,“divide and rule”policies created artificial divisions among ethnic groups. Exclusion from citizenship, denial of political representation, and bureaucratic discrimination turned these groups into systematic targets. This legacy of exclusion laid the institutional groundwork for the Rohingya genocide in Myanmar. Arendt's concepts of statelessness, the loss of the right to have rights, and bureaucratic evil help explain both the structural conditions that preceded the genocide and the role of the state in its execution. In this context, the thesis views the Rohingya genocide not merely as a national security crisis or ethnic conflict but as a continuation of imperial and colonial legacies. The ethnic hierarchy, citizenship system, and regional divisions left by British colonial rule made the Rohingya particularly vulnerable, especially through laws such as the 1982 Citizenship Act. This demonstrates how the historical and social foundations of genocidal intent, as defined in international law, were gradually built. By linking the Rohingya genocide to imperialism, colonialism, and crimes against humanity, the study offers a multidimensional analysis. It argues that genocide cannot be reduced to individual intent but must be understood within broader historical and structural contexts. Through Arendt's framework, the Rohingya case illustrates the continuity between imperialism, colonialism, and modern genocides, contributing a theoretical perspective to human rights scholarship.