Helikobakter pylori enfeksiyonunda Cag-A ve Vac-A varlığının ve toll-like reseptör -4 Asp299Gly ve toll-like reseptör-9 123T/C polimorfizmi varlığının klinik önemi
Clinical significance of the presence of Cag-A and Vac-A and the presence of toll-like receptor-4 Asp299Gly and toll-like receptor-9 123T/C polymorphism in helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 976315
  2. Yazar: AYŞEGÜL CEBE TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERHUN KASIRGA
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenteroloji, Child Health and Diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Reseptörler-toll like, Helicobacter pylori, Receptors-toll like
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada gerek H.pylori'nin taşıdığı patojenite faktörleri CagA ve VacA genlerinin gerekse de hastaya ait toll-like reseptör (TLR-4 ve 9) gen polimorfizmlerinin. etkilerinin tespiti amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Dispeptik yakınmalar ile başvuran. üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılarak elde edilen gastrik biyopsilerinin histopatolojik incelemesi yapılmış olan 5-18 yaşları arasındaki 200 hasta alındı. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek ; 100 H. pylori pozitif , 100'de H. pylori negatif hasta basit tesadüfi örneklem yöntemi ile seçildi. H. pylori pozitif hasta grubu I. Grup, H. pylori negatif hasta grubu II. Grup (kontrol grubu) olarak nitelendirildi. Onam alınan hastalardan Toll-like reseptör [TLR-4(Asp299Gly) ve TLR-9(123T/C)] polimorfizmleri çalışıldı. I.gruba alınan 100 hastanın mide biyopsi parafin bloklarında Cag-A ve Vac-A varlığı araştırıldı. Sonuçlar Ki kare ve Lojistik regresyon analizi yapılarak, Odds oranları ve %95 güvenlik aralıkları hesaplandı. Bulgular: Başvuru yakınmalarından olan retrosternal yanma grup I'de 70(%70), grup II'den 51 (%51) daha sıktı.(p=0.008). Kişisel temizlikte eksiklik , ortak tabak kullanımı, içme suyu olarak şebeke suyu kullanımı, anne-babanın eğitim düzeyi düşüklüğü ve ekonomik durumun kötülüğü grup I'de istatistiksel anlamlı idi(p<0.05). Grup I'de Grup II'ye göre peptik ülser öyküsü daha sıktı(p=0.009). Grup I'de premalign belirtiler olarak da söz edilen atrofi ve intestinal metaplazi istatistiksel olarak anlamlı fazlaydı(p<0.05). Cag A varlığının duodenit görülme olasılığını 3.6 kat arttırdığı tespit edildi( OR: 3.6 ; %95 GA: 1.2-11.3). Aynı zamanda Cag A varlığı ile doudenal ülser sıklığı da 5.6 kat artmaktaydı(OR: 5.6 ; %95 GA: 0.7-40.8). Vac A s ve m1/m2 pozitifliği ile klinik bulgular arasında istatistiksel anlamlılık bulunmadı. Ancak s pozitifliği olan çocuklarda, kronik inflamasyonda 1.3 kat artış, m pozitifliği olan çocuklarda aktivitede 7.5 kat, H.pylori yoğunluğunda da 6.1 kat artış izlendi.TLR4+896A>G polimorfizmi H. pylori pozitifliği ile ilişkili bulunmamıştır. Sadece AG polimorfizmi taşıyan heterozigot bireylerde gastrit tipi açısından eroziv gastrit daha fazla izlendi. Özellikle TLR9 C allelinin varlığı duodenit riskini 4.8 kat, duodenal ülser riskini 2.5 kat, antral nodülarite görülme riskini ise 1.5 kat arttırmaktaydı. Ayrıca histopatolojik açıdan değerlendirildiğinde C alleli varlığı kronik inflamasyonu 2.6 kat, atrofiyi 6.1 kat, intestinal metaplaziyi 13.8 kat arttırdığı tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: Cag A hastalarımızın % 71.3'ünde pozitifti ve literatürle uyumlu olarak duodenal ülser riskini 3.6 kat arttırmaktaydı. Vac A s bölgesinin pozitifliğinin kronik inflamasyonda 1.3 kat, m1/m2 bölgesi pozitifliğinin aktivitede 7.5 kat artışa neden olması, bu iki virülan faktörün H. pylori enfeksiyonun şiddeti üzerinde etkili olduğunu düşündürmektedir. H. pylori enfeksiyonunun patogenezinde TLR-4 polimorfizminden ziyade TLR-9 polimorfizminin önemli olduğu, özellikle C allelinin varlığının prekanseröz lezyonlar olan gastrik atrofiyi 6.1 kat, intestinal metaplaziyi 13.8 kat arttırması dikkat çekicidir. Bu konuda geniş hasta gruplarını içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Clinical Significance of the Existence of Cag-A / Vac-A and polymorphism of Toll-like Receptor -4 Asp299Gly and Toll-like Receptor-9 123T/C in childhood Helicobacter pylori infection. Abstract BACKGROUND: In this study, both H. pylori CagA and VacA genes carried by pathogenicity factors of the patient as well as the toll-like receptor (TLR-4, and 9) gene polymorphisms. Determination of the effects intended. METHODS: Presenting with dyspeptic symptoms. obtained by upper gastrointestinal endoscopy examination of gastric biopsies of 200 patients were enrolled between the ages of 5-18 that have been made. Of the patients studied retrospectively, 100 H. pylori positive and 100 H. pylori negative patients were selected by simple random sampling method. H. pylori-positive patient group I. , H. pylori negative patient group II. (control group) as described. Consent from the patients, Toll-like receptor [TLR-4 (Asp299Gly) and TLR-9 (123T / C)] polymorphisms were studied. Paraffin blocks of gastric biopsies obtained from 100 patients with a group I-CagA and Vac-A were investigated. Chi-square and logistic regression analysis results. Odds ratios and 95% confidence intervals were calculated. RESULTS: Reference complaints with heartburn in group I 70 (70%). group II, 51 (51%) were more common. (p = 0.008). Lack of personal hygiene, the use of a common plate, the use of tap water as drinking water, the parents' level of education is low and the economic situation in the evil group I was statistically significant (p <0.05). A history of peptic ulcer disease was more frequent in group I than group II (p = 0.009). Group I mentioned as premalignant symptoms atrophy and intestinal metaplasia were statistically significant (p <0.05). A 3.6-fold increased likelihood of the presence of cag A duodenitis was seen (OR: 3.6, 95% CI: 1.2-11.3). At the same time, with the presence of Cag A 5.6-fold increased frequency of duodenal ulcer (OR: 5.6, 95% CI: 0.7-40.8). There was no statistically significant difference between Vac A s and m1/m2 positive clinical findings. However, chronic inflammation in s positive in patients for a 1.3-fold, even in those m1/m2 positive activity in 7.5 times, 1.6-fold increase in the severity of the density of H. pylori found. However, s positive patients, chronic inflammation, a 1.3-fold increase in activity 7.5 times for those with positive m1/m2 and H. pylori density 1.6-fold increase in severity was found. TLR4 +896 A> G polymorphism and H. pylori positivity was not associated with. TLR4 +896 A> G polymorphism was not associated with H. pylori positivity. Only in terms of type of gastritis, erosive gastritis AG polymorphism in the heterozygous individuals had more. Especially in the presence of TLR9 C allele; duodenitis risk 4.8 fold, duodenal ulcer risk 2.5-fold and antral nodularity risk 1.5 -fold increased. In addition, histopathological aspects are evaluated, the presence of C allele, chronic inflammation 2.6-fold, atrophy 1.6-fold, intestinal metaplasia was increased 8.13-fold. CONCLUSION: Cag A, 71.3% of our patients when the positive and 3.6-fold increased the risk of duodenal ulcer in accordance with the literature. Positivity Vac A s increases of chronic inflammation at 1.3 times, 7.5 times increase in activity to cause positivity in m1/m2, these two virulent factor H. pylori infection suggests that the severity of an impact on. H. pylori infection in the pathogenesis of TLR-9 polymorphism rather than TLR-4 polymorphism is important. especially in the presence of the C allele with precancerous lesions of gastric atrophy 1.6-fold. 8.13-fold increase of intestinal metaplasia is remarkable. Further studies with larger patient groups are needed in this regard.