Comparison of countries' socioeconomic governance policies using multi-criteria decision making method
Çok kriterli karar verme yöntemlerini kullanarak ülkelerin sosyoekonomik yönetişim politikalarının karşılaştırılması
- Tez No: 976336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK RENÇBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Governance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ülkelerin gelişmişliği, sadece ekonomik büyümeyle değil; sosyal refah, hukukun üstünlüğü ve çevresel sürdürülebilirlik gibi çok boyutlu faktörlerle ölçülmektedir. Bu karmaşık yapıyı objektif bir şekilde değerlendirmek için bilimsel yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden biri olan TOPSIS (İdeal Çözüme Benzerlik ile Sıralama Tekniği) ve Lojistik Regresyon Analizi kullanılarak, 2018, 2020, 2022 ve 2024 yıllarındaki sosyoekonomik yönetişim politikaları 15 ülke arasında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. SGI(Sustainable Governance Indicators) veri tabanında 2018, 2020 ve 2022 yıllarında 41 ülke verileri yer alırken bu sayı 2024 yılında 30'a düşmüştür. 15 ülke seçimi yapılırken 4 yılda da yer alan ülkeler göz önünde bulundurulmuştur. Araştırma Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Letonya, Litvanya, İtalya, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz ve İsveç ülkelerini kapsamaktadır. Araştırmada, ülkelerin sosyoekonomik yönetişim başarıları; sosyal refah, ekonomik yönetişim, çevresel sürdürülebilirlik ve hukukun üstünlüğü gibi çeşitli ölçütler kullanılarak değerlendirilmiştir. TOPSIS yöntemi, ülkelerin ideal ve negatif ideal çözüme ne kadar uzak olduğuna göre sıralama yaparak, yönetişimdeki başarı seviyelerinin karşılaştırılabilir olmasını sağlamıştır. Ayrıca, lojistik regresyon analizi, belirli sosyoekonomik göstergelerin yönetişim başarısı üzerindeki etkilerini modelleyerek hangi faktörlerin karar verme sürecinde belirleyici olduğunu belirlemiştir. Sonuç olarak, yüksek yönetişim kalitesine sahip olan kuzey Avrupa ülkeleri ve Almanya en üst sıralarda yer alırken, bazı Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerinde performansın görece düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, the development level of countries is measured not only by economic growth but also by multi-dimensional factors such as social welfare, the rule of law and environmental sustainability. Scientific methods are needed to objectively evaluate this complex structure. In this study, the TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) method, one of the Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) techniques, and logistic regression analysis were used to conduct a comparative analysis of socioeconomic governance policies across 15 countries for the years 2018, 2020, 2022 and 2024. While the SGI(Sustainable Governance Indicators) database contained data for 41 countries in 2018, 2020 and 2022. This number decreased to 30 in 2024. While selecting 15 countries, the countries that were included in the 4-year period were taken into consideration. The research covers Austria, Belgium, Canada, Denmark, Estonia, Finland, Germany, Ireland, Latvia, Lithuania, Italy, New Zealand, Norway, Portugal and Sweden. In the study, the socioeconomic governance success of the countries was evaluated using various criteria such as social welfare, economic governance, environmental sustainability and rule of law. The TOPSIS method provided comparability of success levels in governance by ranking countries based on their distance from the ideal and negative ideal solutions. Furthermore, logistic regression analysis modeled the effects of specific socioeconomic indicators on governance success, determining which factors are decisive in the decision-making process. Consequently, North Europen countries and Germany with high governance quality ranked at the top, while performance in some Baltic and Eastern Europen countries was relatively lower.