Kötülük probleminin ahlâkın evrenselliği ve Allah'ın varlığı ile ilişkisi
The problem of evil in relation to the universality of morality and the existence of God
  1. Tez No: 976346
  2. Yazar: HATİCE KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN HAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim felsefesi, Science philosophy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın konusu, kötülük probleminin ahlakın evrenselliği ve Allah'ın varlığı ile ilişkisini ortaya koymaktır. Kötülüğün varlığı hem ahlakın evrenselliğinin hem de Allah'ın varlığının ispatı açısından son derece önem arzetmektedir: İçinde yaşadığımız dünyada kötülük dediğimiz bir olgu vardır. Ateist paradigma, ahlakî bir problem olan kötülükten hareket ederek Allah'ın varlığını inkâr gibi bir sonuca varmaktadırlar. Gerçekten böyle bir konu, bir kimseyi Allah'ın yokluğuna götürebilir mi? Kötülük gibi ahlakî bir problemden hareketle Allah'ın varlığını inkâr etmek veya ispat etmek önemli bir konudur. Bu problem, acaba teizmin temelini mi sarsmaktadır yoksa tam tersi teizmi temellendirmekte midir? Biz, çalışmamızda bu konuyu çözümlemeye ve kötülük probleminin ahlakın evrenselliğine ve Allah'ın varlığına delil olup olmadığını ortaya koymaya çalışacağız. Eğer kötülüğün varlığı, ahlakın evrenselliğine ve Allah'ın varlığına delil ise ahlakın evrenselliği ve Allah'ın varlığını ispatlamakta yeterli olup olmadığını da analiz edeceğiz. Çalışmamızda, ahlak ve evrensel ahlak kavramının tanımları, ahlak teorileri, kötülük kavramının tanımı. kötülüğün kısımları, kötülük problemine yaklaşımlar ve şâyet evrensel kötülük varsa bunun ahlakın evrenselliği ile Allah'ın varlığı açısından değeri ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Nitel yöntemin dökümantasyon tekniğine göre hazırladığımız bu çalışmamızda, evrensel kötülüğün varlığının ispatlanabileceğini dolayısıyla buradan hareketle Allah'ın varlığının kanıtlanabileceğini ortaya koymaya gayret ettik. Nitekim kötülük problemi iddiâlarının bazı açmazları bulunmaktadır. Gerek David Hume ve John Mackie gerekse Jean-Paul Sartre, Tanrı'sız âlemde kötülüğü de içeren ahlakî ilkelerin evrensel olmadığını ifâde etmektedirler. Buna rağmen ancak evrensel ahlakın varlığı dolayısıyla da Allah'ın varlığı kabul edildiğinde rasyonel zemin kazanabilecek kötülük kavramına dayanarak Allah'ın var olmadığını iddiâ etmektedirler. Evrensel ahlak ilkelerini kabul etmeyen bu filozofların kabul etmediği ilkeden hareketle Allah'ın varlığını inkâr etmeleri ve kendi ahlak anlayışlarını nesnel bir kritere dönüştürme çabaları, önermesel olarak ele alındığında“çelişmezlik”ilkesine aykırı bir durum arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is to reveal the relationship between the problem of evil, the universality of morality, and the existence of God. The existence of evil is of great importance in terms of proving both the universality of morality and the existence of God. In the world we live in, there is a phenomenon called evil. The atheist paradigm, taking evil as a moral problem, reaches the conclusion of denying the existence of God. Can such a matter really lead someone to the denial of God? To deny or to prove the existence of God on the basis of a moral problem such as evil is indeed a significant issue. Does this problem undermine the foundations of theism, or, on the contrary, does it provide support for it? In our study, we will attempt to analyze this question and to determine whether the problem of evil constitutes evidence for the universality of morality and the existence of God. Furthermore, if the existence of evil is indeed evidence for the universality of morality and the existence of God, we will also examine whether it is sufficient to establish them. In this research, the definitions of morality and universal morality, moral theories, the definition and types of evil, approaches to the problem of evil, and, if universal evil exists, its significance with respect to the universality of morality and the existence of God will be examined in detail. This study, prepared through the documentation technique of the qualitative method, endeavors to demonstrate that the existence of universal evil can be proven and, consequently, that the existence of God can be established on this basis. However, the arguments of the problem of evil face certain dilemmas. Both David Hume and John Mackie, as well as Jean-Paul Sartre, argue that in a Godless universe, moral principles—including those concerning evil—cannot be universal. Nevertheless, they claim the non-existence of God based on the concept of evil, which can only gain rational ground if the existence of universal morality and, consequently, the existence of God are accepted. The denial of God's existence on the basis of a principle they themselves reject, and their attempt to transform their own moral understanding into an objective criterion, when analyzed propositionally, constitutes a violation of the“principle of non-contradiction.”