Russell Felsefesinde tanrı ve kötülük problemi
God and the problem of evil in Russell Philosophy
- Tez No: 486468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Russell, Ahlak, İnanç, Mantık, Kötülük
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmamızda Russell'ın Tanrı ve kötülükle ilgili düşüncelerini din felsefesi açısından incelemeye çalıştık. Russell Kilise'nin tutumundan hayatı boyunca son derece rahatsız olmuştur. Özellikle insanların özgürlüklerine müdahale edilmesi acımasızca ve adeta işkence mahiyetince cezaların uygulanması din karşı bir soğukluk geliştirmesine sebep olmuştur. Ayrıca Russell bir taraftan Tanrı'nın varlığı ispatlama noktasında agnostik olduğunu söylerken diğer taraftan Tanrı'nın ispatlanamayacağı yönünde görüş belirtmeyi tercih etmiştir. Bu da onun çelişkili yönlerinden biridir. Russell'ın inancının kaynağı olarak korku, nefret, adalet gibi duyguları dile getirmesi de dine karşı aldığı olumsuz tavrı göstermektedir. Ancak tün insanların bu sebepten dolayı dine inanması fikri tutarlı bir fikir değildir. Tanrının varlığı probleminin yanı sıra Russell'ın Din felsefesinin önemli konularından birisi olan Kötülük Problemini Tanrı'nın varlığı aleyhine kullanıp kullanmadığını analitik bir metotla incelemeye çalıştık. Tezimizde Russell'ın tabi kötülük ve ahlaki kötülük delilini kullanarak Tanrı'nın iyi, adil ve merhametli olduğu şeklindeki anlayışa getirmiş olduğu itirazları tahlil etmeye çalıştık. Görebildiğimiz kadarıyla, Russell'ın itirazları teistik ahlaka yönelerek Tanrı'nın iyi, adil ve merhametli olmasına rağmen tabii ve ahlaki kötülüğe dünyada izin vermesinin kabul edilmez olduğu noktasında toplanmaktadır. Bizim Russell'a karşı yapmaya çalıştığımız kötülük problemi çabasında ise, Tanrı'nın adaletiyle kudreti arasındaki ikileme dikkat çekilmiştir. Kanaatimizce, bu ikilemin çözümü, teolojik ahlakın değil, ahlak teolojisinin Tanrı tasavvurunda bulunmaktadır. Russell, bu ikisi arasındaki farka dikkat etmeksizin teizmi“dogmatik bir inanç”olarak kabul ettiği ve ahlak teolojisindeki değeri görmediği için Tanrı, insan ve evren tasavvurunda teizmi haksız bir şekilde eleştirmiştir. Diyebiliriz ki, Russell'ın iddia ettiği şekliyle kötülük problemi, monoteist dinler için bir tehlike oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study we have tried to examine views concerning the God and evil in Russell in accurdance with religion of philisophy. The reason Russell has an anthy paty deal with religior is meddle with freedoms of people and comied out fuilties like torture. In addition to this while he says he is agnostic about existent of God he prefers the wiev about ewistent of God can't be proued. This is one of his contradiction thinks. Russell think that source at the belief og religon. But the idea of all people belive the religion, becouse of these reasons is inconsistent. The problem of the existence of God as well as Russell's philosophy of religion, which is one of the important issues of the problem of evil against the existence of God is using an analytical method tried to analyze. In our study , we tried to analiyze some objections which Russell stated to undertanding of God's omnipontence, omniscince and perfect goodness, with using the argument from natural and moral evil. As well as we see, objections of Russell inçline to theistic ethics, and therefore his objections folize on the point that why an infinitily powerfull and good God permitted natural and moral evil in his universe. We are trying to do against Russell in theodicy efforts, however, the power of God's justice is drawn between the dilemma. In our opinion, the solution to this dilemma, not theological ethics, morality, theology God is in the imagination. Russell attention to the difference between the two without theism“dogmatic faith”has accepted and moral theology does not see the value in the God of theism in the human imagination and the universe has been unfairly criticized. We can say, Russell's problem of evil as it is claimed, does not constitute a danger to the monotheistic religions. Keywords : God, Russell, Morals, Belief, Logic, Evil.