Ayhan Geçgin'in Kenarda, Gençlik Düşü ve Son Adım romanlarında epifani
Epiphany in Ayhan Gecgin's novels Kenarda, Gençlik Düşü and Son Adım
  1. Tez No: 976366
  2. Yazar: DİDEM ARSLANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Joyce, James, Joyce, James
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada epifaniyi bir kavram olarak açıklamak, tanımlamak, tarihsel gelişimini takip etmek, bir edebiyat tekniği olarak 'epifani'nin ne olduğunu araştırmak, kültürel ve edebi işlevini belirleyebilmek, modern insanın hayatındaki yerini Ayhan Geçgin'in üç romanında görmek amaçlanmıştır. James Joyce'un epifani kavramı ve edebi tekniği incelendikten sonra, diğer yazarların ve eleştirmenlerin katkıları ile epifaninin içeriğindeki değişim, teknik olarak uygulanmasındaki farklılıklar belirlenecektir. Türk edebiyatında epifaninin konumu belirlenecektir. Ayhan Geçgin eserleri Türk edebiyatında önemli bir yer tutmaktadır. Kenarda, Gençlik Düşü ve Son Adım romanlarında bu içerik ve edebi tekniğin aranması bu tezin temel amacıdır. Epifani, içerik ve teknik olarak Ayhan Geçgin edebiyatını, bireye, varoluşa, felsefi sorunlara, bireyin toplum içinde özne olarak konumuna bakışı bağlamında anlamak için önemli bir olanaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to conceptualize and define epiphany, trace its historical development, examine its nature as a literary technique, and determine its cultural and literary functions. It also seeks to investigate the significance of epiphany in the life of the modern individual through a close reading of three novels by Ayhan Geçgin. Following an analysis of James Joyce's conception and use of epiphany, the study will explore how the notion has evolved over time through the contributions of various authors and critics, as well as the ways in which its technical application has varied. The position of epiphany within Turkish literature will also be assessed. Ayhan Geçgin occupies a significant place in contemporary Turkish literature, and the principal aim of this thesis is to identify the presence and function of epiphanic content and technique in his novels Kenarda, Gençlik Düşü, and Son Adım. As both a thematic and stylistic device, epiphany offers valuable insight into Geçgin's literary vision, particularly with regard to questions of individual existence, philosophical inquiry, and the subject's position within society.