مصطلح الأصل عند المحدثين استعمالات ودلالات (الأصل في الباب في سنن أبي داود -أنموذجا
Asl Istılâhının muhaddisler nezdinde kullanımı ve delâleti (Sünen Ebû Dâvûd'da“Bâbtaki Asl”" terimi örnekleminde
  1. Tez No: 976365
  2. Yazar: EHAB ELSAYIED KAMEL ABDELMAKSOUD NEGM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF OKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Asl, Hadisin Aslı Var, Hadisin Aslı Yok, Hadis Bâbda Asl, El-Asl, Hadith, Asl, the Hadith has an Asl, the Hadith has no Asl, Hadith has an Asl in the Chapter, El-Asl
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hadis âlimleri tarafından kullanılan“Asl”(köken, temel) terimini, ortaya çıkışı, dilsel ve ıstılahî anlamları ve hadis rivayetlerini değerlendirmedeki eleştirel kullanımları açısından ele almaktadır. Çalışma, bu terimin hadis ilimlerindeki önemini ortaya koymayı, eleştirmenlerin sözleri ışığında çeşitli çağrışımlarını açıklamayı ve terimin alt konularından biri olan“Sünen Ebû Dâvûd”kitabındaki“Bu konuda asıl olan (hadis)”terimine dair kapsamlı bir uygulamalı inceleme yapmayı hedeflemektedir. Çalışma iki ana bölüme ayrılmıştır: Birinci Bölüm: Teorik incelemeye ayrılmış olup,“Asl”teriminin tarihsel gelişimini, onu kullanan en meşhur âlimleri, ayrıca dilsel ve ıstılahî anlamlarını ve çeşitli çağrışımlarını (mutlak veya kayıtlı, ispat veya nefyederek) ele almaktadır. Ayrıca âlimlerin“aslı yok”dedikleri hadisin tanımı ve hükmü de bu bölümde açıklanmıştır. İkinci Bölüm: Uygulamalı bir incelemeye ayrılmış olup,“Sünen Ebû Dâvûd”da“Bâbda Asl”olarak nitelendirilen hadisler incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bu hadisler fıkhî konularına göre tasnif edilmiş, her bir yerdeki terimin anlamı analiz edilmiş, fıkhî hüküm ve görüşler arasındaki tercihler açıklanmıştır. Araştırmacı, bu çalışmada tümevarımsal-analitik ve tasvirî-eleştirel yöntemi benimsemiştir. Metinleri toplamış, eleştirmenlerin sözleri ışığında analiz etmiş,“Asl”teriminin hadisler hakkındaki hükümlerini yönlendirmedeki etkisini çıkarım yaparak fıkhî hükümler çıkarmıştır. Bu çalışmanın önemi, araştırmacının bilgisine göre, hem teorik temellendirmeyi hem de uygulamayı birleştiren özel bir bilimsel çalışmada ele alınmamış hassas bir terimi ele almasıdır. Bu durum, bu tezi âlimler arasında yaygın olan hadis terimleri çalışmalarında niteliksel bir katkı haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the term“al-Asl”(the Origin/Principle) as utilized by Hadith scholars, exploring its genesis, linguistic and technical meanings, and its critical applications in evaluating prophetic narrations. The research aims to clarify the term's significance in Hadith sciences and uncover its various connotations based on the statements of critical scholars (nuqqād). It includes an extensive applied study focusing on one of its specific uses:“asl fī al-bāb”(a principle/origin in the chapter) in Sunan Abī Dāwūd. The study is divided into two main chapters: Chapter One provides a theoretical study, covering the historical emergence of“al-Asl”and the prominent scholars who used it. It also delves into its linguistic and technical meanings and its diverse connotations (absolute or restricted, affirming or negating). Furthermore, it defines the Hadith that scholars described as“lā aṣla lahu”(it has no origin/basis) and discusses its ruling. Chapter Two presents an applied study, involving a comprehensive survey and analysis of Hadith narrations described as“asl fī al-bāb”in Sunan Abī Dāwūd. These Hadith are categorized by their jurisprudential topics, with an analysis of the intended meaning of the term in each context, a clarification of the jurisprudential ruling, and a discussion of the preferred opinion among different scholarly views. The researcher employed an inductive, analytical, and critical descriptive methodology. This involved collecting relevant texts, analyzing them in light of critical scholars' statements, and inferring the impact of“al-Asl”on guiding their judgments regarding Hadith and in issuing jurisprudential rulings. The study's significance lies in its focus on a precise term that, to the best of the researcher's knowledge, has not been the sole subject of a specialized academic study combining theoretical grounding (ta'ṣīl) with practical application. This makes the dissertation a qualitative addition to the field of studying Hadith terminology used among scholars.