Intolerance of uncertainty and self-disclosure: The role of rejection sensitivity and self-critical rumination
Belirsiziğe tahammülsüzlük ve kendini açma: Reddedilme duyarlılığı ve öz-eleştirel ruminasyonun rolü
  1. Tez No: 976368
  2. Yazar: GAMZE ÇETİNTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERİN KOLOĞLUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini açma, belirsizliğe tahammülsüzlük, reddedilme duyarlılığı, öz-eleştirel ruminasyon, Self-disclosure, intolerance of uncertainty, rejection sensitivity, self-critical rumination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Türkiye örnekleminden genç yetişkinlerdeki belirsizliğe tahammülsüzlük ve kendini açma arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Ayrıca reddedilme duyarlılığı ve öz-eleştirel ruminasyonun bu ilişkideki aracı rolünü araştırmaktadır. 18-30 yaş arası 300 katılımcıdan elde edilen araştırma verileri çevrimiçi olarak özbildirim ölçekleri yoluyla toplanmıştır. Korelasyon analiziyle bütün değişkenlerin birbiri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma sonuçları öz-eleştirel ruminasyon ve reddedilme duyarlılığı değişkenlerinin birbirleriyle ve belirsizliğe tahammülsüzlük değişkeniyle pozitif, kendini açma değişkeniyle negatif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca hipotezlerle uyumlu olarak belirsizliğe tahammülsüzlük ve kendini açma arasındaki ilişkide öz-eleştirel ruminasyon ve reddedilme duyarlılığının tam aracı rolü bulunmuştur. Öz-eleştirel ruminasyon en güçlü korelasyonlara ve aracı role sahip olan değişken olarak öne çıkmaktadır. Bulgular kişilerarası iletişimde karşılaşılan psikolojik bariyerleri anlamaya katkı sağlamakta ve ruh sağlığı alanında klinik müdahale önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between intolerance of uncertainty and self-disclosure, examining the mediating roles of rejection sensitivity and self-critical rumination among young adults in Turkey. Using a convenience sample of 300 participants aged 18-30, data were collected through self-report measures and analyzed by using correlation and mediation analyses. Results revealed significant correlations between all variables, with the relationship between intolerance of uncertainty and self-disclosure fully mediated by self-critical rumination and rejection sensitivity. Self-critical rumination emerged as the most potent mediator, suggesting that individuals with higher intolerance of uncertainty primarily engage in negative self-evaluation, which directly inhibits self-disclosure and indirectly increases concerns about rejection. These findings contribute to understanding psychological barriers to interpersonal communication and offer implications for clinical interventions.