Çocukların sosyotelizm davranışı ve nomofobi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between children's sociotellism behavior and nomophobia
- Tez No: 976425
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ESRA ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sosyotelizm, nomofobi, akıllı telefon, telefon bağımlılığı, telefon kullanımı, PsyDelphi, nomophobia, smartphone, phone addiction, phone use
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı çocukların sosyotelizm davranışı ve nomofobi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde vaka çalışması modeli kullanılarak hazırlanmıştır. Çalışma, İstanbul ilinde yaşayan 10-14 yaş arası 10 çocuğun annelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma verileri demografik veri setleri ve 10 adet açık uçlu sorunun katılımcılara sorulması ile toplanmıştır. Katılımcılar ile gönüllülük esasına dayanarak ortalama 30-40 dakikalık görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin sosyotelizm davranışları ve nomofobi düzeyleri; öğrencilerin cinsiyetleri, sosyotelizm davranış yoğunluğu, çocukların telefonsuz kalma durumları, günlük hayattaki ilişkileri ve ders başarısını etkisine göre analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda akıllı telefon kullanım süresinin artması öğrencilerin aile içi çatışma durumunu artırdığı, çocukların günlük hayatlarına olumsuz etkilediği, öğrencilerden bir kısmının akıllı telefon kullanırken kendini dış dünyadan tamamen soyutladığı, ders çalışma konsantrasyonlarının düşük olduğu gözlemlenmiştir. Anneler ile yapılan görüşme neticesinde çocukların büyük bir çoğunluğunun akıllı telefona sahip olduğu, telefondan uzak kalmak istemedikleri, telefonsuz kaldıkları ortamlarda alternatif telefonlara yöneldikleri de çalışmanın sonuçlarındandır. Tüm bunlara ek olarak bazı katılımcıların çocuklarının aile desteği ile içsel motivasyon temeli atılarak çocukların içsel motivasyona sahip olduğu, bu durumu da çocuğun kişiliğinin nomofobi üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Bireyde kişilik güçlendikçe nomofobi düzeyinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bu durumda bireyin akıllı telefonu daha etkin ve verimli kullanmasının önünü açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the relationship between children's phubbing behavior and nomophobia. The study was designed using a case study model within a qualitative research approach. The study involved the participation of 10 mothers of children aged 10-14 living in Istanbul. Data were collected through demographic data sets and 10 open-ended questions. Participants were interviewed on a voluntary basis, lasting approximately 30-40 minutes. Content analysis was used to analyze the data obtained. Students' phubbing behavior and nomophobia levels were analyzed based on students' gender, the intensity of phubbing behavior, children's phone-free status, their daily relationships, and the impact of their academic achievement. The study found that increased smartphone usage time exacerbates family conflict among students, negatively impacting their daily lives. Some students completely isolate themselves from the outside world while using their smartphones, and their study concentration decreases. Interviews with mothers revealed that the vast majority of children own smartphones, do not want to be away from their phones, and often turn to alternative phones when they are not present. Furthermore, some participants' children's intrinsic motivation is built upon family support, suggesting that personality can influence nomophobia. It has been observed that as an individual's personality strengthens, their nomophobia levels decrease. This paves the way for more effective and efficient smartphone use.