An investigation on EFL instructors' formative assessment literacy level
İngilizce öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 976426
  2. Yazar: FÜSUN EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, biçimlendirici değerlendirme, değerlendirme okuryazarlığı, EFL öğretmenleri, English language assessment, formative assessment, assessment literacy, EFL teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin İstanbul ilinde vakıf üniversitelerinin hazırlık programlarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme okuryazarlığı (BDO) düzeylerini incelemektedir. Biçimlendirici değerlendirme (BD), öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımını desteklemesi, öz-düzenleme becerilerini teşvik etmesi ve öğretimi yönlendirmesi açısından etkili bir dil öğretiminin temel bileşenlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Biçimlendirici değerlendirmenin önemi kabul görmesine rağmen, bu değerlendirme türünün etkili şekilde uygulanması büyük ölçüde öğretmenlerin değerlendirme okuryazarlığına bağlıdır. Bu okuryazarlık; kuramsal bilgi, uygulama becerileri ve duygusal yeterlilik gibi bileşenleri kapsamaktadır. Bu çalışmada, biçimlendirici değerlendirmenin okuryazarlığının kavramsal, uygulamalı ve sosyal duygusal boyutlarını incelemek amacıyla Yan ve Pastore (2022) tarafından geliştirilen geçerli bir ölçek kullanılmıştır. Araştırma, nicel bir yöntem çerçevesinde yürütülmüş ve çeşitli vakıf üniversitelerinde görev yapan 50 İngilizce öğretmenine TFAL ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler, betimleyici ve çıkarımsal istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların biçimlendirici değerlendirme okuryazarlığında dengeli bir düzeye sahip olduklarını ve üç boyutta da genel olarak olumlu tutumlar sergilediklerini göstermiştir. Bu bağlamda, demografik değişkenleregöre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını geliştirmek ve bu uygulamaları ders planlarına etkili bir şekilde entegre edebilmelerini sağlamak amacıyla mesleki gelişim programlarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the formative assessment literacy (FAL) levels of English as a Foreign Language (EFL) instructors working in preparatory programs at foundation universities in Istanbul, Türkiye. Formative Assessment (FA) has gained recognition as a crucial component of successful language training since it facilitates learning by allowing students to take an active role in their education, encouraging self-regulation, and informing instruction. Even though, formative assessment is acknowledged to be important, its successful implementation depends significantly on instructors' assessment literacy, which includes their knowledge of theory, practical skills, and emotional intelligence when employing formative techniques. This study examined the conceptual, practical, and socio-emotional aspects of formative assessment literacy using a validated questionnaire created by Yan and Pastore (2022). The TFAL scale was given to 50 EFL instructors from different foundation universities as part of a quantitative research design. Both descriptive and inferential statistics were used to analyze the gathered data. The findings demonstrated that EFL teachers displayed balanced literacy, and generally had positive attitudes toward conceptual, practical, and socio-emotional dimensions. Nevertheless, no remarkable distinctions were found according to demographic variables. The study emphasized how crucial it is to improve professional development programs in order to support EFL instructors' formative assessment procedures and successfully integrate them into their lesson plans.