Thankful because we are together: The stress and resilience ofsexual minority couples
İyi ki beraberiz: Cinsel azınlıkların çift olarak deneyimledikleri stres ve dayanıklılık
- Tez No: 976433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUDUM SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Azınlık stresi, Cinsel azınlıklar, Duygusal ilişki, Sosyal dayanıklılık, Stresle başetme, Minority stress, Sexual minorities, Romantic relationship, Social resilience, Coping with stress
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İki makale halinde yazılmış olan bu tezde cinsel azınlık olan çiftlerin deneyimledikleri stres ve paylaşılan azınlık stresi karşısında çift olarak dayanıklılıkları ele alınmaktadır. İlk makalede, azınlık stresi ve dayanıklılık literatürü tartışılmıştır. İlk makale, (a) Azınlık Stres Modeli, (b) Dayanıklılık ve (c) Özet olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Öncelikle Azınlık Stres Modeli tanımlanmıştır. Azınlık stresinin kaynakları ve hangi mekanizmalarla cinsel azınlıkların hayatlarını etkilediği açıklanmıştır. Dayanıklılık bölümünde ise dayanıklılığın bireysel ve ilişkisel süreçleri ile cinsel azınlıkların dayanıklılığı ile ilgili literatüre değinilmiştir. Literatüre dayanarak, altı cinsel azınlık çift ile Türkiye'de çift olma deneyimlerini ele alan nitel bir çalışma yapılmıştır. İkinci makale, bu çalışmayı anlatmaktadır. Bu çalışma, literatüre, klinik pratiklere ve sosyal politikalara yönelik katkı sağlamayı hedeflemektedir. Altı çift ile gerçekleştirilen görüşmelerin Yorumlayıcı Fenomenolojik Analizi sonucunda üç tema ortaya çıkmıştır: (a) Bizi Ayakta Tutanlar, (b) Bir Yer Edinme Mücadelesi, ve (c) Küçülerek Alan Açmak. Sonuçlar, mevcut literatür ve klinik pratik açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore how sexual minority couples experience stress and cultivate resilience through shared difficulty. It consists of two distinct articles. In the first article, literature of the minority stress and the resilience of sexual minorities were discussed. First article involves (a) Minority Stress Model, (b) Resilience, and (c) Summary. First, Minority Stress Model was described, and the sources of minority stress were explored. Then, the mechanisms of minority stress in relationships were covered. In the Resilience chapter, individual, relational, and sexual minority resilience was investigated. A qualitative study conducted with six sexual minority couples in Türkiye is conducted based on the first article. Second article consists of this study. This study aimed to address the gap in the existing literature as well as to discover the sexual minorities' unique struggles and resilience processes in Türkiye, providing insights for clinical practice and policy-making. Interviews conducted with six sexual minority couples were analyzed utilizing Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). Three themes emerged as a result of the analysis based on their frequency: (a) What Keeps Us Going, (b) Struggle in Finding a Place, and (c) Making Space by Shrinking. Findings, implications for clinical practice and future research were discussed in the light of previous research.