İskemik hepatit hastalarının klinik seyri ve prognozuna etki eden faktörlerin belirlenmesi
Clinical and laboratory predictors of mortality in ischemic hepatitis: Insights into the role of biomarker kinetics
- Tez No: 976432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İskemik hepatit, mortalite, yoğun bakım, prognoz
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İskemik hepatit yoğun bakım ünitelerinde sık görülen ve yüksek mortalite ile seyreden klinik bir durumdur. Tedavisi altta yatan nedene göre değişkenlik gösterir ve prognozu da altta yatan hastalık belirler. Bu çalışmada iskemik hepatit gelişen hastaların prognozunu ve mortalitesini tahmin etmekte yardımcı olabilecek faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde tek merkezli, retrospektif olarak gerçekleştirildi. Eylül 2023 - Ekim 2024 tarihleri arasında hastane başvurusu olan, Henrion kriterlerini karşılayan 18 yaş ve üzeri 385 hasta çalışmaya dahil edildi. İskemik hepatit tanısı; hemodinamik instabilite, aminotransferaz düzeylerinde geçici olarak ≥20 kat artış ve diğer karaciğer hasarı nedenlerinin dışlanması ile konuldu. Hastalar altta yatan etiyolojiye göre kalp yetmezliği, akut miyokard enfarktüsü, sepsis, pulmoner emboli, kronik akciğer hastalığının akut alevlenmesi veya diğer nedenler olarak sınıflandırıldı. Demografik özellikler, klinik bulgular, risk faktörleri ve laboratuvar verileri retrospektif olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların 163'ü (%42,3) kadındı ve ortanca yaşı 69'du. İleri yaş (p=0,010), vazoaktif ajan ihtiyacı gelişmesi (p=<0,001), mekanik ventilasyon ihtiyacı (p=<0,001) ve sepsis (p=0,013) etyolojisinin iskemik hepatitte mortalite ile ilişkili olduğu belirlendi. Albümin düşüklüğü (p=0,009), laktat yüksekliği (p=0,001), INR'nin tepe değeri ve tanıdan tepe değere ulaşana kadar geçen süre (p=0,021 ; p=0,001), iskemik hepatit tanısı konulduktan sonra 24. saatte bakılan ALT ve AST seviyelerindeki değişim yüzdeleri (p=0,044 ; p=0,043), 48. saatte bakılan LDH ve INR seviyelerinin (p=0,044 ; p=0,005) iskemik hepatitte mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Sonuç: İskemik hepatitte karaciğer hasarının kendisi çoğu hastada geçici olsa da, altta yatan perfüzyon bozukluğu kalıcıysa mortalite belirgin şekilde artmaktadır. İskemik hepatitte mortaliteyi belirleyen temel unsur erken dönemdeki hemodinamik stabilizasyonun başarısı ve biyobelirteçlerin zaman içindeki seyridir. İskemik hepatit saptanan hastalarda tek bir zamanda ölçülen laboratuvar değerlerinden ziyade erken ve seri ölçümlerin ve biyobelirteç kinetiğinin klinik karar verme sürecine dâhil edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background Ischemic (hypoxic) hepatitis is a frequent cause of acute liver injury in intensive care units, occurring in about 0.8–2.5% of critically ill patients. It carries a hospital mortality of up to 70%, reflecting the severity of underlying circulatory or respiratory failure. This study aimed to identify clinical and laboratory predictors of prognosis and mortality in patients with ischemic hepatitis. Methods This retrospective single-center study included adults (≥18 years) hospitalized between September 2023 and October 2024 who met Henrion's criteria for ischemic hepatitis—defined by hemodynamic instability, a ≥20-fold transient rise in aminotransferases, and exclusion of other causes. Patients were categorized by underlying etiology as heart failure, acute myocardial infarction, sepsis, pulmonary embolism, acute exacerbation of chronic pulmonary disease, or other causes. Demographic, clinical, and laboratory parameters were analyzed retrospectively. Results Of 385 patients, 163 (42.3%) were female, and the median age was 69 years. Mortality was associated with older age (p=0.010), vasopressor use (p<0.001), mechanical ventilation (p<0.001), and sepsis as the underlying cause (p=0.013). Hypoalbuminemia (p=0.009), elevated lactate (p=0.001), higher peak INR and time to peak INR (p=0.021; p=0.001), percentage changes in ALT and AST at 24 hours (p=0.044; p=0.043), and LDH and INR at 48 hours (p=0.044; p=0.005) were significant predictors of mortality. Conclusion Although liver injury in ischemic hepatitis is usually transient, mortality rises sharply when perfusion disturbance persists. Early hemodynamic stabilization and the dynamic course of biochemical markers are key determinants of outcome. Serial assessment of biomarkers, rather than single measurements, should guide clinical management. Keywords Ischemic hepatitis; mortality; intensive care; prognosis