Dudak damak yarıklı hastalarda osteomeatal kompleks anatomik varyasyonları, patolojileri ve nazal kavite hacminin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of osteomeatal complex anatomical variations, pathologies and nasal cavity volume in patients with cleft lip and palate by cone beam computed tomography
- Tez No: 976468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERCESTE POLAT AKMANSOY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dudak damak yarığı, nazal kavite hacmi, osteomeatal kompleks, Cleft lip and palate, nasal cavity volume, osteomeatal complex
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Haller hücresi (HH), Agger nasi hücresi (ANH), konka bülloza ve nazal septum deviasyonu (NSD) gibi bazı anatomik varyasyonlar maksiller ve frontal sinüslerin drenaj yollarında tıkanıklığa neden olabilir ve kronik rinosinüzite zemin hazırlayabilir. Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri kullanarak dudak damak yarığına (DDY) sahip bireyler ile sağlıklı kişiler arasında osteomeatal kompleks anatomik varyasyonları ve patolojilerinin görülme sıklıklarını ve nazal kavite hacmini karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 100 dudak damak yarığına sahip bireyin ve 100 sağlıklı kişinin KIBT görüntüleri incelendi. Tüm bireyler osteomeatal kompleksteki anatomik varyasyonların ve patolojilerin görülme insidansı açısından değerlendirildi. Nazal kavite hacim ölçümü için Mimics® (Research 20.0.0.691, Materialise NV technologielaan 15 3001 Leuven, Belçika) yazılım programı kullanıldı. Değerlendirilen parametreler, DDY'ye sahip bireyler ile kontrol grubu karşılaştırılarak incelendi. Bulgular: Kontrol grubunda HH (p=0,006), nazal septum pnömatizasyonu (p=0,001) görülme sıklığı DDY'ye sahip bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Paradoksal konka (p=0,015), NSD (p=0,001), mukozal kalınlaşma (p=0,001) görülme sıklığı DDY'ye sahip bireylerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,001). Sonuç: OMK anatomik varyasyonları ve patolojileri açısından DDY'ye sahip bireyler ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılıklar bulunmuştur. Sinüzit oluşumuna zemin hazırlayan bu farklılıklara dikkat edilmeli ve endoskopik sinüs cerrahisi öncesi osteomeatal kompeks anatomisi değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Some anatomic variations such as Haller cell (HC), Agger nasi cell (ANC), concha bullosa (CB) and nasal septum deviation (NSD) may induce the obstruction in the drainage pathways of the maxillary and frontal sinuses and predispose the chronic rhinosinusitis. The aim of this study was to compare the incidence of anatomical variations and pathologies of the osteomeatal complex and nasal cavity volume between individuals with cleft lip and palate (CLP) and healthy subjects using cone beam computed tomography (CBCT). Materials and Methods: In this study, CBCT images of 100 individuals with cleft lip and palate and 100 healthy individuals were analyzed. All individuals were evaluated for anatomical variations and pathologies in the osteomeatal complex. Mimics® (Research 20.0.0.691, Materialise NV technologielaan 15 3001 Leuven, Belgium) software program was used for nasal cavity volume measurement. The parameters evaluated were compared between the individuals with CLP and the control group. Result: In CLP and control groups, the most common anatomical variation was ANH and the most common pathology was hypertrophic turbinate. In the control group, the frequency of ANH (p=0.006) and nasal septum pneumatization (p=0.001) was statistically significantly higher than in individuals with CLP. The frequency of paradoxical turbinate (p=0.015), NSD (p=0.001) and mucosal thickening (p=0.001) were found to be significantly higher in individuals with CLP compared to the control group (p=0.001). Conclusion: Statistically significant differences were found between individuals with DDH and the control group in terms of anatomical variations and pathologies of the OMC. Attention should be paid to these differences that predispose to the formation of sinusitis, and the anatomy of the osteomeatal complex should be evaluated before endoscopic sinus surgery.