Dönüştürücü liderliğin örgütsel kültürün oluşumundaki etkisinde örgütsel bağlılığın aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational commitment in the effect of transformational leadership on the formation of organizational culture and a research on
  1. Tez No: 976469
  2. Yazar: GAMZE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Dönüştürücü Liderlik, Culture, Organizational Culture, Organizational Commitment, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çağdaş örgüt yapılarında liderlik tarzlarının örgütsel dinamikler üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Özellikle dönüşümcü liderlik yaklaşımının, örgüt kültürünün oluşumuna etkisi ile bu etkide örgütsel bağlılığın aracılık rolü araştırılmıştır. Dönüştürücü liderlik, çalışanları motive etme, vizyon oluşturma ve bireylerin potansiyelini maksimize etme gibi yönleriyle örgüt kültürünün şekillenmesinde önemli bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda çalışmada, örgütsel bağlılığın dönüşümcü liderlik ile örgüt kültürü arasındaki ilişkide aracı bir mekanizma olup olmadığı yapısal eşitlik modeli (SEM) ile test edilmiştir. Ayrıca katılımcıların dönüşümcü liderlik, örgütsel bağlılık ve örgüt kültürü algılarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırma, nicel yöntemle ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüş, veriler çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini farklı sektörlerde görev yapan 302 çalışan oluşturmuş, veriler SPSS 26.0 ve AMOS 24 programlarıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık ve örgüt kültürü üzerinde anlamlı ve pozitif etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Ayrıca örgütsel bağlılık değişkeni, dönüşümcü liderliğin örgüt kültürü üzerindeki etkisinde kısmi aracı rol üstlenmiştir. Bulgulara göre, örgüt kültürünün güçlendirilmesinde sadece liderliğin yeterli olmayabileceği, çalışanların örgüte olan duygusal ve normatif bağlılıklarının da kritik rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar da raporlanmıştır. Bu çalışma, yönetsel stratejiler geliştirirken dönüşümcü liderliğin ve örgütsel bağlılığın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of leadership styles on organizational dynamics in contemporary organizational structures. In particular, the effect of the transformational leadership approach on the formation of organizational culture and the mediating role of organizational commitment in this effect were investigated. Transformational leadership was evaluated as an important element in shaping organizational culture with its aspects such as motivating employees, creating a vision and maximizing the potential of individuals. In this context, the study tested whether organizational commitment was a mediating mechanism in the relationship between transformational leadership and organizational culture with structural equation modeling (SEM). It was also examined whether the participants' perceptions of transformational leadership, organizational commitment and organizational culture differed according to demographic characteristics. The research was conducted using quantitative methods and relational screening models, and data were collected through an online survey. The sample of the study consisted of 302 employees working in different sectors, and the data were analyzed with SPSS 26.0 and AMOS 24 programs. The findings revealed that transformational leadership created significant and positive effects on organizational commitment and organizational culture. In addition, the organizational commitment variable played a partial mediating role in the effect of transformational leadership on organizational culture. According to the findings, it was concluded that leadership alone may not be sufficient in strengthening organizational culture, and that employees' emotional and normative commitment to the organization also plays a critical role. Significant differences were also reported according to demographic variables. This study emphasizes that transformational leadership and organizational commitment should be evaluated together when developing managerial strategies.