Logo tasarımında marka kişiliği: Algida ürünleri örneği
The brand personality case at logo designing process: Algida products
  1. Tez No: 976489
  2. Yazar: ITIR BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSAN KORUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: marka, logo tasarım, marka kişiliği, grafik tasarım, arketip, brand, logo design, brand personality, graphic design, archetype
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Logo Tasarımı bir kuruluşu, bir projeyi, bir filmi, bir kişiyi temsil edebilir. Logo tasarımının başat unsuru olan simge tasarımı ise temsiliyeti daha da öteye taşıyarak bir duyguyu, bir ifadeyi sözsüz bir şekilde karşı tarafa geçirebilir. Simgelerin gücünü, insanoğlunun varoluşundan beri kullandığı piktogram dilinde de izlemek mümkündür. Logo tasarımının temelinde yatan bu göstergelerle dolu alanda anlam, renkle, dokuyla, boyutla, tipografik unsurlarla (anatomi, aks, ağırlık, genişlik vb.), çizgilerle, benzerlik ve zıtlıklarla, boşluklar ve doluluklarla izleyiciye geçirilebilmektedir. Marka yönetimi özelinde bakıldığında Logo tasarımının markanın vermek istediği mesajın sembolize edilerek görselleştirilmesi olduğu söylenebilmektedir. Marka yönetimi alanında yeni sayılabilen bir başlık olan marka kişiliği kavramı da markanın sembolize etmek istediği mesajlardan biridir. Marka kişiliği kavramı ilk defa 1973 yılında ortaya atılmıştır. Kavramın tanımı (Hoyer ve MacInnis, 1997) şu şekilde yapılmıştır: marka kişiliği, marka bir kişi olsaydı nasıl biri olurdu? sorusunun cevabıdır (Tığlı, 2003, s. 68). Kısaca bu söylem markaların da tıpkı insanlar gibi imaj olarak bir kişiliğe sahip olduğu tezini savunmaktadır. Bu tezin konusu ise“markaların kişiliklerinin birer logosu olsaydı nasıl olurdu?”sorusudur. Bu tezin amacı, Algida evreninden seçilen üç alt marka logolarında imgelenen arketipleri çözümleyerek arketiplerin görsel unsurlarla nasıl simgelenebileceğini araştırmaktır. Bu araştırmanın önemi, logo tasarımlarının grafik unsurlar üzerinden marka kişiliği belirleme gücüne sahip olduğu öngörüsüdür. Bu çalışmada Algida markasının evreninden seçilen üç alt ürünün reklamları, nitel araştırma yöntemi kapsamında göstergebilimsel analiz metodu ile çözümlenerek marka kişiliği kavramı bakış açısından incelenmiştir. İncelenen reklamlarda bulunan marka kişilikleri, logo tasarımlarında bulunan marka kişiliği ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak logo tasarımının arketipsel bağlamda yalnızca tasarımsal bir konu olmadığı görülmüştür. İlksel bilgi çağrışımlarından etkilenen, tüketiciyle iletişim halinde olan bir yapı olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışma, arketip stratejisini benimseyen markaların görsel kimliklerini psikolojik göstergelere dayandırdığında daha bütüncül bir algı yarattığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda arketipler ile görsel tasarım ögeleri arasındaki uyumun marka ile hedef kitlesi arasında güçlü bir iletişimin kurulabilmesinde belirleyici rol oynadığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Logo design can represent an institution, a project, a film, or a person. The emblematic component of logo design—the symbol—takes this representational function even further by conveying an emotion or an expression nonverbally. The power of symbols can be traced back to the pictogram language used by humankind since its inception. At the core of logo design lies a semiotic realm in which meaning is communicated through color, texture, size, typographic elements (such as anatomy, axis, weight, width, etc.), lines, similarities and contrasts, as well as the balance of negative and positive space. From the perspective of brand management, logo design can be defined as the visual representation of the message a brand intends to convey through symbolic expression. One relatively recent concept within brand management is brand personality, which is also among the messages a brand seeks to symbolize. First introduced in 1973, the concept of brand personality is defined by Hoyer ve MacInnis (1997) as follows: brand personality is the answer to the question“What kind of person would the brand be if it were a human being?”(Tığlı, 2003, p. 68). In short, this approach argues that brands, like humans, possess a personality in terms of image. This thesis, then, asks the question:“If brands' personality had logos, what would they look like?”The aim of this thesis is to analyze the archetypes embedded in the logos of three sub-brands selected from the Algida brand universe, and to investigate how these archetypes can be symbolized through visual elements. The significance of this research lies in the hypothesis that logo designs have the power to define brand personality through graphic elements. In this study, advertisements for three sub-products of the Algida brand were analyzed using the semiotic analysis method within the framework of qualitative research. The brand personalities represented in the advertisements were then compared to those present in the logo designs. As a result, it has been shown that logo design is not merely a matter of aesthetics in the context of archetypes. Rather, it is a construct influenced by primordial associations, engaging in communication with the consumer. This study reveals that when brands adopting archetypal strategies base their visual identities on psychological indicators, they create a more holistic perception. Accordingly, it can be stated that the harmony between archetypes and visual design elements plays a decisive role in establishing strong communication between a brand and its target audience.