Kare engelli kapalı muhafazalarda laminer doğal taşınımın ısı ve akış analizi
Heat and flow analysis of laminar natural convection in enclosures with square obstacles
  1. Tez No: 976523
  2. Yazar: FURKAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL UĞURLUBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım, Isı geçişi, Isı geçişi modeli, Isı transferi, Kavite, Natural convection, Heat transfer, Heat transfer model, Cavity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, üç adet adyabatik kare engelin farklı konumlarda yerleştirildiği kare bir boşluk içerisinde laminer rejimde gerçekleşen doğal taşınım ve üçlü (ternary) akışkan akışı sayısal olarak incelenmiştir. Analiz, kare engellerin konumlarının ve Rayleigh sayısının (103 ≤Ra≤ 107) ısı transferi ve akış üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Akış sabit, laminer ve sıkıştırılamaz kabul edilmiştir. Kare boşluğun karşılıklı dikey duvarları sırasıyla ısıtılmış ve soğutulmuş; diğer duvarlar ve engel yüzeyleri ise adyabatik sınır koşullarına tabi tutulmuştur. Sayısal çözümler, sonlu hacim yöntemi kullanılarak ANSYS Fluent yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Mekansal ayrıklaştırma; gradyanlar için Green-Gauss node-based, basınç için PRESTO, momentum ve enerji denklemleri için ise ikinci dereceden ayrıklaştırma (second-order upwind) şemalarıyla yapılmıştır. Basınç alanının elde edilmesi ve kütle korunumunun sağlanması için SIMPLE algoritması kullanılmıştır. Ortalama Nusselt sayısına, Rayleigh sayısı ve engel konumlarının etkileri irdelenmiştir. Farklı engel konfigürasyonları ve Rayleigh sayısına karşılık gelen akım ve eş sıcaklık eğrileri sunulmuş; akış ve ısı transferi karakteristikleri ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, laminar natural convection heat transfer and ternary fluid flow in the presence of three adiabatic square obstacles differently located in a square cavity is numerically investigated. The analysis focuses on the effects of the location of the obstacles and the Rayleigh number (103 ≤Ra≤ 107) on the heat transfer. The flow is assumed to be steady, laminar and incompressible. Two opposite lateral walls of the cavity are heated and cooled respectively, and the another walls and obstacle surfaces are subjected to adiabatic. Numerical solutions are performed with ANSYS Fluent software using the finite volume method. Spatial discretizations for the gradient, pressure, momentum, and energy are accepted as Green-Gauss node based, Presto, Second order upwind, respectively. The Simple algorithm used a relationship between velocity and pressure corrections to apply mass conservation and to obtain the pressure field is chosen. It is observed that the average Nusselt number is sensitive to the Rayleigh number and the obstacle-location relationship. The streamlines and isotherms corresponding to the different obstacle configurations and Rayleigh number are presented and the flow and heat transfer characteristics are detailed.