Exploring dropout in mentalization based treatment for children
Çocuklar için zihinselleştirme temelli tedavide terapi terkinin incelenmesi
  1. Tez No: 976536
  2. Yazar: AYŞEN GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİNSU BULUT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Terapötik ittifak, Zihinselleştirme, Clinical psychology, Working alliance, Mentalization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk psikoterapisinde terapi terki, tedavi sonuçları, kaynak kullanımı ve klinik etkinlik üzerinde olumsuz etkileri olan yaygın bir sorundur. Çocuklar için Zihinselleştirme Temelli Tedavi (MBT-C), çocukların ve ebeveynlerin zihinselleştirme kapasitelerini güçlendirmede umut verici olsa da, bu çerçevede terapi terki hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışma, MBT-C'de terapiyi terkle ilgili hem tedavi öncesi hem de süreci faktörlerini araştırmayı ve karma yöntem analizi yoluyla farklı terk türlerine ilişkin bir anlayış sağlamayı amaçlamıştır. MBT-C çalışmasına kaydolan 5-12 yaş arası 106 çocuktan 21'i (%19,8) tedaviyi erken sonlandırmış ve terapi terk edenler grubunda sınıflandırılmıştır. Terapiyi terk eden ve tamamlayan gruplar, çocuk güvenli bağlanmaları, ebeveynlerin stresi, ebeveyn yansıtıcı işlevi ve çoklu perspektiflerden toplanan terapötik ittifak derecelendirmelerine dayalı olarak niceliksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, gruplar arasında ebeveyn stresi ve ebeveyn yansıtıcı işlevselliği açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, gruplar arasında çocukların bağlanma güvenliği düzeyleri ve terapist tarafından değerlendirilen anne-terapist ittifakı düzeylerinde farklılığa işaret eden bir eğilim gözlenmiştir. Niteliksel olarak, son terapi seansı transkriptlerine dayanarak terapi terk vakalarını anlamlı alt gruplara ayırmak için İdeal Tip Analizi yapılmıştır. Üç farklı terapi terki tipi ortaya çıkmıştır: (1) Ebeveynlerin karşılanmamış ihtiyaçlarıyla belirginleşen memnuniyetsiz ebeveynler, (2) Tedavide dış engellerle karşılaşan planlama güçlükleri yaşayanlar ve (3) terapiye asgari düzeyde katılım gösteren düşük motivasyonlu çocuklar. Bu bulgular, MBT-C'de tedavi terkinin heterojen doğasını vurgulamakta ve tedavi terkinin hem ilişkisel hem de bağlamsal boyutların dikkate alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, nicel ve nitel verileri entegre ederek, çocuk odaklı zihinselleştirme temelli müdahalelerde tedavi terki ile ilgili sınırlı literatüre yeni içgörüler katmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dropout in child psychotherapy is a widespread issue that has negative impact on treatment outcomes, resource allocation, and clinical efficacy. Although Mentalization-Based Treatment for Children (MBT-C) has shown promising results in strengthening children's and parents' capacity to mentalize, little is known about the dropout within this framework. This study aimed to explore the both pre-treatment and therapeutic process factors related to dropout in MBT-C and to provide an understanding of dropout types through mixed-method analysis. Twenty-one (19.8%) of 106 children aged 5-12 years enrolled in the MBT-C randomized controlled trial terminated treatment prematurely and were classified in the treatment dropout group. The dropout and completer groups were quantitatively compared based on child attachment security, parental stress, parental reflective functioning, and therapeutic alliance ratings collected from multiple perspectives. Results indicated no significant differences between the groups in terms of parental stress and parental reflective functioning. However, a trend was observed suggesting a difference in attachment security levels and therapist rated mother-therapist alliance level between groups. Qualitatively, Ideal Type Analysis was conducted to categorize dropout cases into meaningful subgroups based on last therapy session transcripts. Three distinct dropout types revealed: (1) Dissatisfied parents marked by unmet needs of the parents, (2) Planning difficulties who were facing external barriers to treatment, and (3) Low-motivated child where children displayed minimal engagement. These findings highlight the heterogeneous nature of dropout in MBT-C and highlight the importance of considering both relational and contextual dimensions when dropout child psychotherapy is considered. By integrating quantitative and qualitative data, this study contributes novel insights to the limited literature on dropout in child-focused mentalization-based interventions.