Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu (TCK. m. 134)
Crime of violation of privacy (TCC Article 134)
  1. Tez No: 976535
  2. Yazar: NESLİHAN AKŞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Hayat Hakkı, Mahremiyet, Görüntü v eses kaydı, Kişilik Hakları, Kişisel Veriler, Right to Private Life, Privacy, Audio and Video Recording, Personality Rights, Personal Data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Temel insan haklarından biri olan özel hayat hakkı, bireylerin maddi ve manevi bütünlüklerini korumalarına, kişiliklerini geliştirebilmelerine ve kendi özgür iradeleriyle seçim yapabilmelerine olanak tanımaktadır. Buna göre, özel hayat hakkı, bireysel ihtiyacın yanı sıra, demokratik toplum için de bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaca yönelik farkındalık sosyal, hukuksal ve teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkmıştır. Nitekim, özel hayat hakkı, 1982 Anayasası'nın 20. maddesi ile anayasal bir hak olarak düzenlenmiş olup, TCK.'nın 134. maddesinde yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu ile güvence altına alınmıştır. Tez çalışmamızın ilk bölümünde, özel hayat hakkı, kavram ve kapsam olarak açıklanmaya çalışılmış olup, tarihsel gelişimi uluslararası ve ulusal boyutta ele alınmıştır. İkinci bölümde, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun (TCK. m. 134) koruduğu hukuksal değer, suçun unsurları, kusurluluğu etkileyen haller ve suçun nitelikli halleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun özel görünüş biçimleri, suçun yaptırımı ve muhakeme kuralları incelenmiştir. İlgili çalışma sonucunda, özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna ilişkin mevcut sistemdeki güçlü ve zayıf yönler belirtilmiş, öğretide ve yargı içtihatlarında yer alan farklı görüşler tespit edilerek değerlendirilmiştir. Özellikle, TCK'nın 134. maddesi ile aynı bölümde yer alan diğer suç tipleri arasında, suçun nitelendirilmesindeki hataların, Yargıtay kararlarına konu olduğu gözlenmiştir. Delil elde etme amacıyla yapılan gizli kayıt eylemlerine ilişkin ise, Yargıtay'ın, kişilerin hukuka aykırılık bilinciyle hareket etmedikleri gerekçesiyle suçun oluşmadığı yönündeki yaklaşımının, özel hayat hakkına tanınan anayasal güvenceyi zayıflatabileceği tespit edilmiştir. Bu sakıncanın önlenmesi adına, konuyu açık biçimde düzenleyen ayrıntılı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, TCK. m. 134'te öngörülen yaptırımların, uygulamada yetersiz kaldığı ve daha caydırıcı yaptırımların gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to privacy, which is one of the fundamental human rights, enables individuals to protect their physical and mental integrity, develop their personalities and make choices according to their own free will. In this regard, the right to privacy is not only a personal necessity but also a necessity for a democratic society. Awareness of this need has emerged in parallel with social, legal, and technological developments. Indeed, the right to privacy is regulated as a constitutional right under Article 20 of the 1982 Constitution and is safeguarded by the crime of violation of the privacy of private life as stipulated in Article 134 of the Turkish Penal Code (TPC). In the first chapter of this thesis, the concept and scope of the right to privacy are explained, and its historical development is examined on both international and national levels. The second chapter addresses the legal interest protected by the crime of violation of privacy (TPC Art. 134), its elements, circumstances affecting culpability, and qualified forms of the offense. The third chapter analyzes the specific forms of appearance of the crime, the sanctions imposed, and procedural rules applicable to its prosecution. This study has identified the strengths and weaknesses of the current legal framework concerning the offense of violation of privacy, evaluating differing views in both doctrine and judicial decisions. Notably, misclassifications between Article 134 of the Turkish Penal Code and other related offenses in the same section have been reflected in Court of Cassation rulings. Additionally, the Court's approach—where the absence of awareness of unlawfulness in covert recordings made for evidentiary purposes leads to non-liability—has been found to potentially weaken the constitutional protection of the right to privacy. To address this concern, the study concludes that a detailed and explicit legal regulation is needed. It is also determined that the sanctions under Article 134 are insufficient in practice, and more deterrent penalties are required to ensure effective protection.