Ratlarda deneysel olarak oluşturulmuş miringoskleroz modelinde topikal yağdan elde edilmiş kök hücrenin kullanımının etkisi
- Tez No: 976570
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Miringoskleroz, yağdan elde edilmiş kök hücre, doku yenilenmesi, mirinogotomi, Myringosclerosis, adipose-derived stem cells, tissue regeneration, myringotomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Miringoskleroz, timpanik membranın (kulak zarı) bağ dokusu tabakası olan lamina propriasında meydana gelen hyalin dejenerasyonu ve bunun ardından gelişen kalsifikasyon süreciyle tanımlanan bir durumdur. Bu patoloji, genellikle orta kulakla ilişkili bazı hastalıkların veya tıbbi müdahalelerin sonucunda ortaya çıkabilir. Özellikle kulak zarında delinme ile seyreden akut süpüratif otitis media, uzun süreli kronik otitis media, orta kulakta sıvı birikimiyle karakterize olan efüzyonlu otitis media, kulak zarının travmatik yırtılması gibi durumlar miringoskleroz gelişimini tetikleyebilir. Ayrıca, efüzyonlu otitis media tedavisinde yaygın olarak uygulanan miringotomi ve ventilasyon tüpü yerleştirilmesi işlemleri de bu duruma zemin hazırlayabilir. Kulak burun boğaz (KBB) pratiğinde sık karşılaşılan bu tür müdahaleler ve enfeksiyonlar nedeniyle miringoskleroz da oldukça yaygın gözlemlenen bir durumdur. Her ne kadar çoğunlukla belirgin semptomlara yol açmadan seyredebiliyor olsa da, bazı vakalarda işitme kaybı gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, miringoskleroz hem klinik farkındalık hem de uygun hasta takibi açısından önemli bir olgudur. Adipoz dokudan elde edilen kök hücreler, bireyin kendi yağ dokusundan özel bir prosedür aracılığıyla elde edilen ve biyolojik olarak zengin serum preparatlarıdır. Elde edilme sürecinin görece kolay olması ve invaziv olmayan yöntemlerle uygulanabilirliği, bu hücreleri rejeneratif tıpta cazip bir seçenek haline getirmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalarda, bu kök hücrelerin doku yenilenmesini desteklediği, aynı zamanda anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu ortaya konmuştur. Güncel literatürde, deneysel olarak ratlarda oluşturulan miringoskleroz modellerinde çeşitli antioksidan ve anti-inflamatuar ajanların terapötik etkileri araştırılmıştır. Bununla birlikte, adipoz kaynaklı kök hücrelerin miringoskleroz gelişimi üzerindeki potansiyel etkilerini inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Oysa miringosklerozun oluşumunda serbest radikal artışının ve inflamatuar süreçlerin önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada, ratlarda deneysel olarak oluşturulmuş miringoskleroz modelinde adipoz dokudan elde edilen kök hücrelerin tedavi edici etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada sağlıklı ağırlıkları 300-350 gram arasında olan, otuz adet Sprague Dowley cinsi rat kullanıldı. Ratlardan iki tanesi kök hücre hazırlamak üzere rastgele seçildikten sonra kalanlar, her grupta 7 adet olacak şekilde rastgele 4 gruba ayrıldı. Çalışmanın 1. gününde; tüm gruplardaki ratların otomikroskopik muayenesi sonrasında, her 4 gruptaki ratların her iki kulağındaki timpanik membrana steril pik yardımıyla perforasyon oluşturuldu. Perforasyon, posterosuperior kadrana yapıldı. Ardından Grup 1'teki ratların her iki kulağına herhangi bir tedavi uygulanmadı, Grup 2'deki ratların her iki kulağına 8mg/2ml'lik deksametazon çözeltisi damlatıldı, Grup 3'deki ratların her iki kulağına taze hazırlanmış yağdan elde edilmiş kök hücre çözeltisi damlatıldı. Grup 4 deki ratların her iki kulağına SF damlatıldı. Tedavi süresi her 4 grup için de 3 gün sürdü. Çalışmanın 15. gününde tüm gruplardaki ratların otomikroskopik muayenesiyapıldı, dış veya orta kulakta enfeksiyon, adhezyon, perforasyon ya da retraksiyon olan hayvanlar çalışma dışı bırakıldı. Ayrıca miringosklerotik lezyonlar 4 puanlık skala kullanılarak semikantatif olarak değerlendirildi. Ardından ratlar sakrifiye edilerek timpanik membranlarındaki değişiklikler histopatolojik olarak değerlendirildi. Preperatlar Hematoksilen- Eozin ve Masson-Trikrom ile boyanarak hazırlandı. Işık mikroskobisi ile değerlendirme yapıldı. Bulgular: Sadece miringotomi yapılan kulaklar ile deksametazon tedavisi uygulanan kulaklar arasında histopatoloji skoru, inflamatuar hücre sayısı ve timpanik membran kalınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sadece miringotomi yapılan kulaklar ile yağdan elde edilmiş kök hücre tedavisi uygulanan kulaklar arasında histopatoloji skoru, inflamatuar hücre sayısı ve timpanik membran kalınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Kök hücre tedavisi verilen kulaklar ile serum fizyolojik verilen kulaklar arasında arasında otomikroskopi skoru, histopatoloji skoru, inflamatuar hücre sayısı ve timpanik membran kalınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Deksametazon tedavisi uygulanan kulaklar ile kök hücre tedavisi uygulanan kulaklar arasında ise değerlendirilen kriterlerden herhangi birinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Timpanik membran hasarını takiben gelişen miringosklerozun önlenmesine yönelik yapılan bu çalışmada, adipoz dokudan elde edilen kök hücrenin rat modelinde topikal olarak dış kulak yoluna uygulanması, inflamatuar yanıtı azaltarak sklerotik doku oluşumunu engellemiş ve timpanik membranın daha ince, fizyolojik yapıya yakın bir şekilde iyileşmesini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Myringosclerosis is characterized by hyaline degeneration followed by calcification in the lamina propria, the connective tissue layer of the tympanic membrane (eardrum). This pathology typically arises as a result of certain middle ear conditions or medical interventions. Specifically, it may be triggered by acute suppurative otitis media with tympanic membrane perforation, chronic otitis media, otitis media with effusion characterized by fluid accumulation in the middle ear, or traumatic tympanic membrane rupture. In addition, procedures commonly employed in the treatment of otitis media with effusion—such as myringotomy and ventilation tube insertion—may also contribute to the development of myringosclerosis. Given the frequency of these conditions and interventions in otolaryngological (ENT) practice, myringosclerosis is observed relatively often. Although it is frequently asymptomatic, in certain cases it can lead to complications such as hearing loss. Therefore, myringosclerosis is a clinically significant condition that warrants awareness and appropriate patient follow-up. Adipose-derived stem cells (ADSCs) are biologically enriched serum preparations obtained from an individual's own adipose tissue through a specific procedure. Their relatively easy harvest and minimally invasive nature make them a promising candidate in regenerative medicine. Various studies have shown that ADSCs promote tissue regeneration and possess notable anti-inflammatory and antioxidant properties. In current literature, several antioxidant and anti-inflammatory agents have been investigated for their therapeutic potential in experimentally induced myringosclerosis models in rats. However, to date, there are no studies examining the effects of adipose-derived stem cells on the development of myringosclerosis, which is known to be associated with increased free radical production and inflammatory processes. Therefore, this study aimed to investigate the therapeutic effects of topically applied adipose-derived stem cells in a rat model of experimentally induced myringosclerosis. Materials and Methods: In this study, thirty Sprague-Dawley rats, each weighing between 300–350 grams, were used. Two rats were randomly selected for the preparation of adipose-derived stem cells, while the remaining 28 rats were randomly divided into four groups, with seven rats in each group. On Day 1 of the study, following otomicroscopic examination of all animals, a standardized perforation was created in the tympanic membranes of both ears in all rats across the four groups using a sterile pick. The perforations were performed in the posterosuperior quadrant of the tympanic membrane. The treatment protocols for each group were as follows: • Group 1 received no treatment in either ear (control group), • Group 2 received 8 mg/2 ml dexamethasone solution applied topically to both ears, • Group 3 received freshly prepared adipose-derived stem cell solution applied topically to both ears, • Group 4 received sterile saline (SF) solution applied topically to both ears. The treatment was administered once daily for three consecutive days in all groups. On Day 15, otomicroscopic examinations were repeated for all animals. Rats presenting with external or middle ear infections, adhesions, persistent perforations, or retractions were excluded from further analysis. Myringosclerotic lesions were evaluated semi-quantitatively using a four-point scoring system. Subsequently, all rats were sacrificed, and their tympanic membranes were collected for histopathological evaluation. Tissue samples were stained using Hematoxylin–Eosin and Masson's Trichrome and examined under light microscopy to assess structural changes in the tympanic membrane. Results: A statistically significant difference was found between ears treated with myringotomy alone and those treated with dexamethasone in terms of histopathological score, inflammatory cell count, and tympanic membrane thickness. Similarly, a statistically significant difference was observed between ears treated with myringotomy alone and those treated with adipose-derived stem cells regarding histopathological score, inflammatory cell count, and tympanic membrane thickness. When comparing ears treated with stem cell therapy to those treated with normal saline, statistically significant differences were found in otomicroscopy score, histopathological score, inflammatory cell count, and tympanic membrane thickness. However, no statistically significant difference was found between the ears treated with dexamethasone and those treated with stem cells in any of the evaluated parameters. Conclusion: In this study aimed at preventing myringosclerosis following tympanic membrane injury, the topical application of adipose-derived stem cells to the external auditory canal in a rat model reduced the inflammatory response, prevented the formation of sclerotic tissue, and supported the healing of the tympanic membrane in a thinner, more physiological structure.