Farklı sürücü gaz sistemi kullanan anestezi ventilatörlerinde taze gaz akım düzeylerinin inhaler anestezik ajan tüketimine etkisi
Effect of fresh gas flow levels on inhalational anesthetic agent consumption in anesthesia ventilators with different driving gas systems
  1. Tez No: 976571
  2. Yazar: KEREM BERK ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük akım anestezi, taze gaz akımı, sürücü gaz sistemi, inhaler anestezik ajan, sevofluran, wash-in süresi, Low-flow anesthesia, fresh gas flow, driving gas system, inhalational anesthetic agent, sevoflurane, wash-in time
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı sürücü gaz sistemlerine (piston, türbin, körük ve volüm reflektör) sahip anestezi iş istasyonlarının, düşük ve orta taze gaz akımı (TGA) koşullarında inhaler anestezik ajan (AA) tüketimi ve 1 minimum alveoler konsantrasyon (MAK) değerine ulaşma süreleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya, elektif cerrahi planlanan toplam 240 hasta dahil edildi. Hastalar; Dräger Primus®, Dräger Perseus®, Maquet FLOW-i® ve GE Avance CS 2 Pro™ iş istasyonlarından biri ile, wash-in fazında 1 L/dk TGA - %8 sevofluran veya 2 L/dk TGA - %4 sevofluran protokollerinden biri uygulanacak şekilde sekiz gruba randomize edildi. Bulgular, tüm cihazlarda 1 L/dk TGA - %8 sevofluran uygulamasında 1 MAK'a ulaşma süresinin 2 L/dk TGA - %4 sevofluran uygulamasına kıyasla anlamlı olarak daha kısa olduğunu gösterdi. Cihazlar arasında karşılaştırma yapıldığında ise, kullanılan TGA ve sevofluran konsantrasyonundan bağımsız olarak Avance CS 2 Pro™ iş istasyonunun en kısa 1 MAK'a ulaşma süresine ve en düşük inhaler AA tüketim miktarına sahip olduğu saptandı. En uzun wash-in süresi ise FLOW-i® cihazında, 2 L/dk TGA - %4 sevofluran protokolünde gözlendi. Sonuç olarak, sürücü gaz sistemlerinin ve kullanılan TGA ile sevofluran konsantrasyon kombinasyonlarının, inhaler AA tüketimi ve hedef alveoler konsantrasyona ulaşma süreleri üzerinde belirgin etkileri olduğu görülmektedir. Bu bulgular, düşük akım anestezi uygulamalarında cihaz seçiminin ve akım- konsantrasyon stratejisinin optimize edilmesinin hem ekonomik hem de çevresel açıdan önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to compare the effects of anesthesia workstations with different driving gas systems (piston, turbine, bellows, and volume reflector) on inhalational anesthetic agent (AA) consumption and the time to reach 1 minimum alveolar concentration (MAC) under low and medium fresh gas flow (FGF) conditions. A total of 240 patients scheduled for elective surgery were included. Patients were randomized into eight groups according to the anesthesia workstation used (Dräger Primus®, Dräger Perseus®, Maquet FLOW-i®, and GE Avance CS 2 Pro™) and the wash-in protocol applied: either 1 L/min FGF with 8% sevoflurane or 2 L/min FGF with 4% sevoflurane. The results showed that in all devices, the time to reach 1 MAC was significantly shorter with the 1 L/min FGF - 8% sevoflurane protocol compared to the 2 L/min FGF - 4% sevoflurane protocol. Among the devices, regardless of the FGF rate and sevoflurane concentration used, the Avance CS 2 Pro™ workstation achieved the shortest time to reach 1 MAC and the lowest inhalational AA consumption. The longest wash-in time was observed in the FLOW-i® device with the 2 L/min FGF - 4% sevoflurane protocol. In conclusion, both the driving gas system type and the combination of FGF and sevoflurane concentration have significant effects on inhalational AA consumption and the time to achieve the target alveolar concentration. These findings highlight the importance of optimizing device selection and flow- concentration strategies in low-flow anesthesia, both from an economic and environmental perspective.