Uluslararası göçün kentsel mekana etkileri
The effects of international migration on urban space
  1. Tez No: 976619
  2. Yazar: FATMA DUYGU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK YASLIKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel mekan, Uluslararası göç, Urban space, International migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası göçün kentsel mekâna etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Uluslararası göçlerin kentlerde yoğunlaşmasının, nüfus yoğunluğu başta olmak üzere kentin pek çok bileşenine etkileri olduğu bilinmektedir. Bu etkileri son yıllarda en yoğun yaşayan ülkelerden biri Türkiye'dir. 2011 yılında Suriye'den kitleler halinde gelmeye başlayan göçmenler, ilk etapta ülkenin sınır kentlerine; daha sonra ülkedeki büyük kentsel alanlara yönelmişlerdir. Suriyeli göçmenler, yerleştikleri kentlerde nüfus yoğunluğunu artırmakla kalmamış; kentsel mekânda bir dizi dönüşüme yol açmışlardır. Uluslararası göç dalgalarının, dünya üzerindeki farklı kentlerde de geniş çaplı etkiler yarattığı bilinen bir gerçektir. Hem varış noktası hem de etki alanı itibariyle uluslararası sıfatını hak eden bu göç türünün kentsel etkilerinin genellenebilir olup olmadığını anlamayı hedefleyen bu tezde, önce literatürde kentin dış göçle etkileşimini ele alan teorik çalışmalara değinilmiştir. Daha sonra, literatür kısmında incelenen çalışmaların bulguları esas alınarak oluşturulan sorular, Ankara ili Altındağ ilçesinde Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak ikamet ettiği 11 mahallenin muhtarlarına yöneltilmiştir. Yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlardan elde edilen yanıtlar, tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Ortaya çıkan bulgulara göre göçün kentsel etkileri, literatürle uyumlu olarak, konut piyasası, güvenlik ve suç, iş gücü piyasası ve kentsel mekân kullanımı başlıkları altında ele alınmıştır. Bu temalara ek olarak, göçün sosyal uyuma ve kentin kurumsal kapasitesine de etki ettiği tespit edilmiştir. Bu tezde, dış göçün kent üzerindeki etkilerinin dinamik ve çok boyutlu olduğu; bu nedenle, göçün ürettiği her etkiye ilişkin, kentin tüm kesimlerini kapsayan ve gözeten bütüncül göç politikalarına ihtiyaç duyulduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation aims to reveal the impacts of international migration on urban space. It is well known that the concentration of international migration in urban areas affects many components of the city, particularly population density. In recent years, Türkiye has been one of the countries most intensely affected by these impacts. Beginning in 2011, large numbers of immigrants from Syria initially settled in border provinces, and later moved toward major urban areas within the country. Syrian immigrants have not only increased the population density in the cities they have settled in but have also triggered a series of transformations in the urban space. It is a well-established fact that waves of international migration have had wide-ranging effects on various cities around the world. This dissertation seeks to determine whether the urban impacts of this globally significant type of migration can be generalized. To this end, the study first reviews the theoretical literature concerning the interaction between cities and international migration. Subsequently, based on the findings discussed in the literature, a set of questions was developed and directed to the local headmen (mukhtars) of 11 neighborhoods in the Altındağ district of Ankara, where Syrian immigrants reside densely. The responses obtained from semi-structured in-depth interviews were analyzed using thematic analysis. In line with the literature, the findings indicate that the urban impacts of migration can be categorized under the themes of the housing market, security and crime, the labor market, and the use of urban space. In addition to these themes, migration was also found to affect social cohesion and the institutional capacity of the city. This doctoral dissertation concludes that the effects of international migration on cities are dynamic and multidimensional, and therefore, there is a need for integrated migration policies that encompass and consider all segments of the urban population in addressing these impacts.