Taşıt soğutma sistemlerinde kullanılan farklı geri dönüşüm oranlarına sahip PA66 polimer kompozitlerin performans analizlerinin karşılaştırılması
Comparison of performance analyses of pa66 polymer composites with different recycling rates used in vehicle cooling systems
  1. Tez No: 976648
  2. Yazar: HİKMET ULAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Elyaf, Geri Dönüştürülmüş, Karbon Ayak İzi, PA6.6, Sürdürülebilirlik, Glass Fiber, Recyclability, Carbon Footprint, PA6.6, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Araçların motor veya batarya bölgesinde soğutma sistemi bağlantı elemanı olarak kullanılan %30 cam elyaf katkılı Poliamid 6.6 termoplastik kompozit malzemesinden üretilen parçaların plastik enjeksiyon kalıplama ile üretilen bağlantı elamanlarının yeşil çevre ve sürdürülebilirlik ışığında mekaniksel olarak geri dönüştürülmüş polimerle üretilerek mekanik ve yaşlandırma sonrası kullanıma uygunluğunun tespit edilmesi böylelikle günümüzün ve geleceğin en önemli konularından olan karbon ayak izinin düşürülmesi hedeflenmiştir.. Mekanik geri dönüşüm yöntemi ile, ağırlıkça %10, %30, %50 ve %65 oranlarında geri dönüştürülmüş poliamide sahip ve işlem görmemiş ağırlıkça %30 cam elyaf takviyeli Poliamid 6.6 malzemesi tedarik edilmiştir. Farklı geri dönüştürülmüş Poliamid oranına sahip kompozit malzemelerden plastik enjeksiyon üretimi ile 16 mm akış çapına sahip hızlı bağlantı elamanları üretilerek bu parçaların kullanıldığı sistemlerde otomotiv ana üreticilerinin talep etmiş olduğu standartlara göre mekanik ve yaşlandırma testlerine tabi tutulmuştur. Buradan yola çıkarak, farklı geri dönüşüm oranlarına sahip malzemelerden üretilen parçaların performans özelliklerindeki etkisini görmek için mikro-kesim testi, karşıt parça ile koparma testi, ultrasonik kaynak dayanım testi; termal ve yaşlandırma sonrası performanslarını görmek için proses kalite testi ve bu test sonrası mekanik performans testlerinin analizi, soğuk şartlandırma sonrası mekanik performans testlerinin analizi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen performans testleri sonucunda, farklı geri dönüşüm oranına sahip malzemelerin parça performansı açısından ciddi bir fark oluşturmadığı ve mevcut sistemlerde %100 orijinal hammadde yerine kullanılarak karbon ayak izini düşürmede ciddi oranda etkili olduğu tespit gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim was to determine the suitability of parts made from 30% glass-fibre reinforced polyamide 6.6 thermoplastic composite material used as cooling system connectors in the engine or battery area of vehicles, and to determine the suitability of connectors made by plastic injection moulding with mechanically recycled polymer, from the point of view of the green environment and sustainability, and to determine their suitability for mechanical and post-aging use, thus reducing the carbon footprint, which is one of the most important issues of today and the future. Polyamide 6.6 material with 10%, 30%, 50% and 65% by weight recycled polyamide and untreated 30% by weight glass fibre reinforced polyamide 6.6 material were supplied by mechanical recycling. Quick connectors with a flow diameter of 16 mm were produced by plastic injection moulding from composites with different recycled polyamide contents and subjected to mechanical and ageing tests in accordance with the standards required by the main automotive manufacturers in the systems where these parts are used. From this point of view, micro-cutting test, tear-off test with the opposite part, ultrasonic weld strength test to see the effect on the performance properties of the parts made from materials with different recycling rates; process quality test and analysis of mechanical performance tests after this test, analysis of mechanical performance tests after cold conditioning to see their performance after thermal and ageing. As a result of the performance tests, it has been observed that materials with different recycling rates do not make a significant difference in terms of part performance and are significantly effective in reducing the carbon footprint by replacing 100% virgin raw materials in existing systems.