Poli(alkil glikolid)-poliglikolid kopolimerlerinin sentezleri ve hidrolitik bozunma davranışları
Synthesis and hydrolytic degradation behavior of poly(alkyl glycolide)- polyglycolide copolymers
  1. Tez No: 976696
  2. Yazar: MEHTAP CANTÜRK BAMYACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP MERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Glikolid, Halka Açılma Polimerizasyonu, Hidrolitik Degradasyon, L-Diizobütil Glikolid, L-Diizopropil Glikolid, Glycolide, Ring Opening Polymerization, Hydrolytic Degradation, L-Diisobutyl Glycolide, L-Diisopropyl Glycolide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Günlük yaşamın pek çok alanında yaygın olarak kullanılan polimerlerin sunduğu avantajlar, bu malzemelere olan ilgiyi artırmış ve özellikle biyobozunurluk özelliklerine yönelik araştırmaları küresel ölçekte hızlandırmıştır. Söz konusu eğilim, yürütülen bu çalışmanın da yönünü belirlemiştir. Bu kapsamda, biyomalzeme alanında sıklıkla tercih edilen biyobozunur PLA ve PLGA poliesterlerine yapısal açıdan benzerlik gösteren poli(alkil glikolid) türevlerinden olan poli(diizopropil glikolid)-poliglikolid (PDIPG-PGA) ve poli(diizobütil glikolid)-poliglikolid (PDIBG-PGA) kopolimerlerinin sentezlenmesi ve bu kopolimerlerin bozunma davranışlarının incelenmesi hedeflenmiştir. Tez çalışmasının ilk aşamasında, L-3,6-diizopropil-1,4-dioksan-2,5-dion (L-diizopropil glikolid, L-DIPG) ve L-3,6-diizobütil-1,4-dioksan-2,5-dion (L-diizobütil glikolid, L-DIBG) monomerlerinin sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. İkinci bölümde, PDIPG-PGA ve PDIBG-PGA kopolimerlerinin sentezleri yapılmış ve yapısal, termal ve kromatografik özellikleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Üçüncü aşamada, sentezlenen kopolimerlerin hidrolitik bozunma davranışları incelenmiştir. Bu deneyler kapsamında, bozunma sürecinin farklı evrelerinde elde edilen polimer kalıntılarının ortalama molekül ağırlıkları (Mn), GPC (Jel Geçirgenlik Kromatografisi) ile belirlenmiştir. Böylece, zincir degradasyonu karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş; kopolimerlerin zamana bağlı olarak hidrolitik bozunma kapasiteleri belirlenmiştir. Genel olarak, bu tez çalışması ile bozunur özellik gösteren yeni polimerlerin geliştirilmesi ve bu polimerlerin bozunurluk davranışlarının araştırılması yoluyla literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The advantages offered by polymers, which are widely used in many areas of daily life, have increased the interest in these materials and accelerated research on biodegradability properties on a global scale. This trend has also determined the direction of this study. In this context, it was aimed to synthesize poly(diisopropyl glycolide)-polyglycolide (PDIPG-PGA) and poly(diisobutyl glycolide)-polyglycolide (PDIBG-PGA) copolymers, which are poly(alkyl glycolide) derivatives structurally similar to PLA and PLGA polyesters, and to investigate the degradation behavior of these copolymers. In the first part of the thesis, synthesis and characterization of L-3.6-diisopropyl-1.4-dioxane-2.5-dione (L-diisopropyl glycolide, L-DIPG) and L-3.6-diisobutyl-1.4-dioxane-2.5-dione (L-diisobutyl glycolide, L-DIBG) monomers were carried out. In the second part, PDIPG-PGA and PDIBG-PGA copolymers were synthesized and their structural, thermal and chromatographic properties were analyzed in detail. In the third step, the hydrolytic degradation behavior of the synthesized copolymers was investigated. Within the scope of these experiments, the average molecular weights (Mn) of the polymer residues obtained at different stages of the degradation process were determined by GPC (Gel Permeation Chromatography). Thus, chain degradation was analyzed comparatively and the hydrolytic degradation capacities of the copolymers were determined as a function of time. In general, this thesis aims to contribute to the literature by developing new polymers that exhibit degradable properties and investigating the degradation behavior of these polymers.