Doğrusal ve yıldız poli (alkil glikolid) homo ve kopolimerlerinin sentezleri, özellikleri ve nanoformülasyonları
Syntheses, properties and nanoformulations of linear and star poly (alkyl glycolide) homo and copolymers
- Tez No: 895394
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY MERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Anti-miR-1908/Temozolomid veya Talazoparib-Yüklü Nanopartiküller, Doğrusal ve Yıldız Poli(Sübstitüye Glikolid)'ler, Glioblastoma Multiform, Mekanizma ve Kinetik, Süper Baz Organokatalizörler, Anti-miR-1908/Temozolomide or Talazoparib-Loaded Nanoparticles, Linear and Star Poly(Substituted Glycolide)s, Glioblastoma Multiforme, Mechanism and Kinetics, Super Base Organocatalysts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tez çalışmasında ilaç salım sistemlerinde ve özellikle de beyin tümörü ve metastatik meme kanseri gibi kanserlerin tedavisinde kullanılabilme potansiyeli olan poli(sübstitüye glikolid) temelli ileri fonksiyonel malzemelerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, poli(sübstitüye asimetrik glikolid)'lerin mekanizması incelenmiştir ve ilgili monomerlerin polimerleşme hızları tespit edilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, düşük prognoza sahip çok agresif bir beyin tümörü olan glioblastoma multiform tedavisinde kullanılabilme potansiyeli olan anti-miR-1908/temozolomid yüklü ve cRGD ile hedeflendirilmiş poli(alkil sübstitüye glikolid) bazlı yıldız nanosistemler hazırlanmıştır. Bu amaçla öncelikle izopropil metil glikolid (IPMG) ve izobütil metil glikolid (IBMG) monomerlerinin pentaeritritol başlatıcısı varlığında halka açılması polimerizasyonu ile çekirdek öncelikli yaklaşımla dört kollu hidroksil uç fonksiyonel PIPMG-OH ve PIBMG-OH yıldız homopolimerleri sentezlenerek 1H-NMR, ATR-FTIR, GPC, DSC ve TGA ile karakterize edilmiştir. Ardından dikarboksilik asit PEG'in (HOOC-PEG2000-COOH) poli(sübstitüye asimetrik glikolid) (PIPMG-OH ve PIBMG-OH) yıldız homopolimerlerine ester bağıyla konjugasyonu sağlanarak PIPMG-PEG-COOH ve PIBMG-PEG-COOH yıldız kopolimerleri sentezlenmiştir. Sonrasında cRGD ligandı ve FITC boyası yıldız kopolimerlere konjuge edilmiştir. Ardından temozolomid ve/veya anti-miR-1908 yüklü yıldız kopolimer bazlı nanoformülasyonlar hazırlanarak uygun özellikteki kopolimer bazlı formülasyonlardan temozolomid/anti-miR-1908 salım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, biyomedikal alanlarda kullanılabilme potansiyeline sahip bir dizi doğrusal poli(asimetrik sübstitüye glikolid) (PIPMG, PEMG, PMPG, PBMG, PBEG, PEPG) homopolimerleri ve PIPMG-mPEG ve PIPMG-TPGS blok kopolimerleri TBD, MTBD, DBU ve DBN organokatalizörleri eşliğinde yüksek dönüşümlerle (≥%96) sadece 5 dakikada oda sıcaklığında sentezlenmiştir. Sentezlenen homopolimerler ve kopolimerler NMR, FTIR, GPC, DSC ve TGA yöntemleriyle karakterize edilmiştir. Sonrasında uygun özellikteki kopolimerlerden talazoparib yüklü nanoparçacıklar hazırlanarak antikanser ilacın salım çalışmaları ve nanopartiküllerin hidrolitik bozunma çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop advanced functional materials based on poly(substituted glycolide), which have the potential to be used in drug delivery systems and especially in the treatment of cancers such as brain tumors and metastatic breast cancer. In the first part of the thesis, the mechanism of poly(substituted asymmetric glycolides) was investigated, and the polymerization rates of the related monomers were determined. In the second part of the thesis, poly(alkyl substituted glycolide)-based star nanosystems loaded with anti-miR-1908/temozolomide and targeted with cRGD, which have the potential to be used in the treatment of glioblastoma multiform, a very aggressive brain tumor with a low prognosis, were prepared. For this purpose, four-armed hydroxyl end-functionalized PIPMG-OH and PIBMG-OH star homopolymers were synthesized by ring opening polymerization of isopropyl methyl glycolide (IPMG) and isobutyl methyl glycolide (IBMG) monomers in the presence of pentaerythritol initiator using a core-first approach and characterized by 1H-NMR, ATR-FTIR, GPC, DSC and TGA. Subsequently, PIPMG-PEG-COOH and PIBMG-PEG-COOH star copolymers were synthesized by conjugating dicarboxylic acid PEG (HOOC-PEG2000-COOH) to poly(substituted asymmetric glycolide) (PIPMG-OH and PIBMG-OH) star homopolymers via ester linkage. Then, cRGD ligand and FITC dye were conjugated to star copolymers. Subsequently, star copolymer-based nanoformulations loaded with temozolomide and/or anti-miR-1908 were prepared, and temozolomide/anti-miR-1908 release studies were carried out from appropriate copolymer-based formulations. In the third part of the thesis, a series of linear poly(asymmetrically substituted glycolide) (PIPMG, PEMG, PMPG, PBMG, PBEG, PEPG) homopolymers and PIPMG-mPEG and PIPMG-TPGS block copolymers with the potential to be used in biomedical fields were synthesized at room temperature in only 5 minutes with high conversions (≥96%) in the presence of TBD, MTBD, DBU and DBN organocatalysts. The synthesized homopolymers and copolymers were characterized by NMR, FTIR, GPC, DSC and TGA methods. Afterwards, talazoparib-loaded nanoparticles were prepared from suitable copolymers and the release studies of the anticancer drug and hydrolytic degradation studies of the nanoparticles were carried out.