Acil servise üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran hastalarda erken endoskopinin ve acil serviste kan replasmanın hastane içi mortaliteye etkisi
The effect of early endoscopy and blood replacement in the emergency department on in-hospital mortality in patients admitted to the emergency department with upper gastrointestinal bleeding
- Tez No: 976728
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil endoskopi, kan transfüzyonu, üst gastrointestinal sistem kanaması, Acil servis-hastane, Acil tıp, Endoskopi, Gastrointestinal hemoraji, Blood transfusion, emergency endoscopy, upper gastrointestinal bleeding, Emergency service-hospital, Emergency medicine, Endoscopy, Gastrointestinal hemorrhage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üst gastrointestinal sistem (ÜGİS) kanamaları sıklıkla acil tıbbi müdahale gerektiren ve mortal seyredebilen bir durumdur. Ülkemizde ÜGİS kanamalarının yıllık insidansı %0.05 ile %1 arasında değişmektedir. Çalışmamızda acil servis başvuruları arasında önemli bir paya sahip olan ÜGİS kanamalı hastaların endoskopiye alınma sürelerinin ve acil serviste kan ürünü replasmanının hasta sağkalımına etkisi değerlendirildi. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 01.07.2021-01.07.2024 tarihleri arasında başvuran ve ÜGİS kanaması tanısı ile yatış yapılan hastalar retrospektif olarak incelendi. Gebeler, travma öyküsü olanlar, 18 yaşın altındakiler, özefagus varisi olanlar ve başvuru esnasında kardiyopulmoner arrest olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların cinsiyeti, yaşı, vital bulguları, kronik hastalıkları, ilaç kullanımı, laboratuvar tetkik sonuçları, endoskopi yapılma durumu, hastane başvurularının kaçıncı saatinde endoskopiye alındıkları, kan ürünü replasmanı ihtiyacı, yatış gün sayısı ve hastane içi mortalite verileri analiz edildi. Bulgular: Endoskopi yapılmış olan hastaların %6.5'inde, endoskopi yapılmamış hastaların %59.6'sında hastane içinde mortalite görüldü (p<0.001). Acil servisten endoskopiye alınan hastaların %6.8'inde, acil servisten endoskopiye alınmamış hastaların %18.6'sında hastane içi mortalite görüldü (p<0.001). Kan ürünü replasmanı yapılan ancak hemodinamik stabilitesi sağlanamadığı için endoskopi yapılamayan hasta grubunda mortalite %77.8 iken hem kan ürünü verilen hem de endoskopiye alınan hasta grubunun mortalitesi %18.8'di ve istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Sonuç: ÜGİS kanamalı hastaların endoskopiye alınma süresi kısaldıkça hasta mortalitesinin azaldığı, hemodinamik olarak instabil olması nedeniyle endoskopiye alınamayan hastaların hemodinamik durumlarından kaynaklı endoskopinin geciktirilmesinin hasta mortalitesini artırdığı ve acil serviste yapılan kan ürünü replasmanı sayesinde hastaların hemodinamik stabilizasyonlarının sağlanabildiği görüldü. Acil servis bünyesinde oluşturulacak resüsitasyon imkanı da bulunan“Acil Endoskopi Ünitelerinde”endoskopi ile kanama durdurucu müdahalelerin yapılması, mortalite, morbidite, hastanede yatış süresinde azalmaya neden olabilir ve hastaların yaşam kalitesinde artış sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Upper gastrointestinal bleeding (UGIB) is a mortal condition that often requires urgent medical intervention. In Turkey, the annual incidence of UGIB varies between 0.05% and 1%. We evaluated the effect of the duration of endoscopy and blood replacement in the emergency department on patient survival in patients with UGIB, which has a significant share among emergency department admissions. Material and methods: Patients admitted to the Emergency Department of Health Sciences University Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between 01.07.2021-01.07.2024 with a diagnosis of UGIB were retrospectively analyzed. Pregnant women, trauma patients, age<18 patients, esophageal varices and cardiopulmonary arrest patients were excluded. The gender, age, vital signs, chronic diseases, medications, blood results, endoscopy status, endoscopy time, blood product replacement requirement, hospitalization days and in-hospital mortality were analysed. Results: In-hospital mortality was 6.5% of patients who underwent endoscopy and 59.6% of patients who did not undergo endoscopy (p<0.001). In-hospital mortality was 6.8% of patients who underwent endoscopy in the emergency department and in 18.6% of patients who did not undergo endoscopy in the emergency department (p<0.001). The mortality rate was 77.8% in the group of patients who received blood product replacement but could not undergo endoscopy because hemodynamic stability could not be achieved. The mortality rate was 18.8% who received both blood product replacement and endoscopy and there was a significant difference. Conclusion: Patient mortality decreased as the time to endoscopy of patients with UGIS haemorrhage shortened, delayed endoscopy due to haemodynamic instability increased patient mortality, and intensive care indications of patients were removed thanks to blood product replacement in the emergency department. Performing bleeding stopping interventions with endoscopy in 'Emergency Endoscopy Units' with resuscitation facilities in the emergency department can reduce mortality, morbidity, hospitalisation time and increase the quality of life.