Diyabetik makuler ödemli hastalarda pars plana vitrektomi yapılmasının ve/veya iç limitan membranın soyulmasının anti-vasküler endoteliyal büyüme faktörü tedavisi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of pars plana vitrectomy and/or internal limiting membrane peeling on anti-vascular endothelial growth factor treatment in diabetic macular edema patients
  1. Tez No: 976736
  2. Yazar: CİHAN KEREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELDA BUYRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tomografi-optik koherens, Tomography-optical coherence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, diyabetik retinopatili hastalarda vitrektomi sırasında İLM soyulmasının cerrahi sonuçlar, görme ve anti-VEBF ihtiyacına etkisini değerlendirmektir. Literatürde etkileri tartışmalıdır. Diyabetiklerde kalın İLM vitreoretinal sıvıyı etkileyebilir. Çıkarılan İLM'de VEBF ve IL-6 reseptörleri ödemde rol oynayabilir. Gotoh ve ark., görme farkı olmasa da makula kalınlığında azalma bildirmiştir. Çalışmada İLM soyulmasının makula yapısı ve anti-VEBF ihtiyacına etkisi incelenmiştir.Ocak 2021 - Mart 2024 arasında, İstanbul FSM Hastanesi Retina Birimi'nde diyabetik retinopatili, aynı cerrah tarafından vitrektomi yapılan (İLM soyulmuş veya soyulmamış) ve vitrektomi yapılmadan anti-VEBF alan uygun hastalar kontrol grubuna dahil edilmiştir. G*Power ile yapılan güç analizinde, %80 güç için her grupta 18 olmak üzere toplam 54 hasta önerilmiştir; Wang ve ark. da benzer sonuç bildirmiştir (3). Hastaların ameliyat öncesi ve 1., 3., 6. ay ile 1. yıl kontrollerinde görme keskinliği, göz muayenesi ve OKT değerlendirilmiştir. Ölçümler 3D OCT-1 Maestro 2 cihazı ile alınmış, IMAGEnet6 yazılımı ile analiz edilmiştir. Veriler IBM SPSS 26 ile analiz edilmiştir.Başlangıç SMK hasta grubunda yüksek (421,0 µm vs. 249,3 µm), logMAR görme keskinliği ise 1,53 (hasta) ve 0,46 (kontrol) idi. 12. ayda SMK hasta grubunda 36,6 µm azaldı, kontrol grubunda arttı (p=0,040). Kontrol grubunda anti-VEBF enjeksiyonları, özellikle aflibersept ve ranibizumab, daha fazlaydı. İLM soyulan ve soyulmayan gruplarda görme, SMK ve enjeksiyon sayısı benzerdi. PPV, DMÖ'de anti-VEBF ihtiyacını ve makula kalınlığını azaltmıştır. 12. ayda görme artmış, ancak PPV grubunun görme düzeyi kontrolden düşük kalmıştır. İLM soyulması ek fayda sağlamazken, tekrar cerrahi oranını azaltmıştır. Cerrahi kararlar hasta bazında verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of internal limiting membrane (ILM) peeling during vitrectomy on surgical outcomes, visual acuity, and the need for anti-VEGF treatment in patients with diabetic retinopathy. The effects of ILM peeling remain controversial in the literature. In diabetic patients, a thickened ILM may influence vitreoretinal fluid dynamics. Removed ILM specimens may contain VEGF and IL-6 receptors, which could play a role in edema. Gotoh et al. reported a reduction in macular thickness despite no difference in visual acuity. This study investigated the impact of ILM peeling on macular structure and the need for anti-VEGF therapy. Between January 2021 and March 2024, patients with diabetic retinopathy who underwent vitrectomy (with or without ILM peeling) performed by the same surgeon at the Retina Unit of Istanbul FSM Hospital were included, along with eligible patients who received anti-VEGF without vitrectomy as the control group. A power analysis using G*Power indicated that, for 80% power, 18 patients per group (total 54) were required; Wang et al. reported similar results (3). Preoperative and postoperative evaluations at months 1, 3, 6, and year 1 included visual acuity, ophthalmic examination, and OCT measurements. Data were obtained using the 3D OCT-1 Maestro 2 device and analyzed with IMAGEnet6 software. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS 26. At baseline, central macular thickness (CMT) was higher in the patient group (421.0 µm vs. 249.3 µm), and logMAR visual acuity was 1.53 in the patient group and 0.46 in the control group. At month 12, CMT decreased by 36.6 µm in the patient group but increased in the control group (p = 0.040). The control group required more anti-VEGF injections, particularly aflibercept and ranibizumab. Visual acuity, CMT, and injection numbers were similar between ILM-peeled and non-peeled subgroups. PPV reduced the need for anti-VEGF treatment and macular thickness in DME. At month 12, visual acuity improved in the PPV group, though it remained lower than in the control group. ILM peeling provided no additional benefit in vision or CMT but reduced the rate of repeat surgeries. Surgical decisions should be individualized.