1920-1940 Kore proletarya edebiyatı
1920-1940 Korean proletarian literature
  1. Tez No: 976787
  2. Yazar: ZÖHRE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat sosyolojisi, Eleştirel gerçekçilik, Kore edebiyatı, Realizm, Sosyalist realizm, Sınıf bilinci, Literature sociology, Critical realism, Korea literature, Realism, Socialist realism, Class consciousness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Kore edebiyatı tarihinde“proletarya edebiyatı”olgusu, 1920'li yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Sosyalist edebiyat görüşüne ve toplumcu gerçekçi edebiyat görüşüne dayanan bu edebiyat akımı, Koreli yazarlar tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Bu yeni edebiyat akımı, Japon sömürge yönetimi altında ezilen Kore halkının gerçekliklerinin anlatılması konusunda Koreli yazarlara ilham olmuştur. Koreli yazarlar, 1920'li yılların başlarından itibaren Kore'de böyle bir edebiyat hareketinin başlatılması gerektiğini savunan makaleler kaleme almışlardır. Yine bu dönemin başlarından itibaren çeşitli edebiyat toplulukları oluşturarak bu yeni edebiyat anlayışını esas alan edebi çalışmalara imza atmışlardır. Bu dönemde Ateş Topluluğu Grubu (염군사), PASKYULA ve 1925 yılından itibaren ise bu grupların bileşimiyle kurulmuş olan Kore Proleter Sanatçılar Federasyonu KAPF etkin bir şekilde faaliyet göstermiştir. Bu çalışmada 1920'li yıllarda ortaya çıkan ve 1940'lı yıllara kadar geniş bir döneme etki eden Kore proletarya edebiyatı araştırılacaktır. Ayrıca çalışmada Koreli yazarlar tarafından kurulan ve sosyalizm ideolojisine dayanan edebiyat toplulukları incelenecektir. Roman, öykü gibi Kore proletarya edebiyatında öne çıkan çeşitli türlerdeki temsili eserlerin incelemesi yapılacaktır. İnceleme yöntemi olarak edebiyat sosyolojisinden yararlanarak eserlerin edebi haritaları (kahramanlar, zaman-mekân, olay örgüsü) ve nesnel haritaları çıkarılacaktır. Bunun sonucunda edebi harita ve nesnel harita karşılaştırılarak eserde yer alan unsurların gerçek hayat ile olan uyumu incelenecektir. Ayrıca bu işlem sonucunda verilmek istenen mesaj belirlenecektir. Bu yöntemle eserlerin arka planında yatan etkenler ve dönem eserlerinin gerçekliği yansıtma durumları ortaya konulmuş olacaktır. Çalışma, Kore proletarya edebiyatının oluşum ve gelişim sürecini ayrıca bu dönemde yayımlanan eserlerin özelliklerini detaylı bir şekilde görmemizi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of“proletarian literature”emerged in Korean literary history in the early 1920s. This literary movement, based on socialist and social realist literary approaches, was met with enthusiasm by Korean writers. This new literary movement inspired Korean writers to portray the realities of the Korean people oppressed under Japanese colonial rule. Korean writers began writing articles advocating for the establishment of such a literary movement in Korea in the early 1920s. Similarly, from the beginning of this period onward, various literary societies were formed and produced literary works based on this new literary approach. During this period, the Fire Society Group (염군사), PASKYULA, and, starting in 1925, the Korean Federation of Proletarian Artists (KAPF), founded by a combination of these groups, were actively active. This study will explore Korean proletarian literature, which emerged in the 1920s and influenced a wide period until the 1940s. It will also examine literary communities founded by Korean writers and based on the ideology of socialism. Representative works in various genres, such as novels and short stories, that are prominent in Korean proletarian literature will be examined and analyzed. Using the sociology of literature as a research method, literary maps (heroes, time-space, plot) and objective maps will be constructed. Consequently, the literary maps and objective maps will be compared to examine the correspondence of the elements in the work with real life. Furthermore, the intended message will be determined. This method will reveal the underlying factors behind the works and the extent to which the works of the period reflect reality. The study will provide a detailed understanding of the formation and development of Korean proletarian literature, as well as the characteristics of the works published during this period.