Hemodiyaliz ve periton diyalizi maliyet ve maliyet etkililik analizi: Üniversite hastanesi örneği
Hemodialysis and peritoneal dialysis cost and cost-effectiveness analysis: University hospital example
- Tez No: 976790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ATILGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, periton diyalizi, maliyet analizi, ICER, yaşam kalitesi, Hemodialysis, peritoneal dialysis, cost analysis, ICER, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı, artan prevalansı ve tedaviye ilişkin yüksek maliyetleriyle sağlık sistemlerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliği tedavisinde hemodiyaliz (HD) ve periton diyalizi (PD) en sık başvurulan yöntemlerdir. Bu çalışmanın amacı, bir üniversite hastanesinde HD ve PD tedavi modalitelerinin toplam maliyetlerini, artımlı maliyet-etkililik oranlarını ve yaşam kalitesine etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, 2023 yılında Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde HD ve PD tedavisi alan hastalar üzerinde retrospektif ve kesitsel olarak yürütülmüştür. Maliyet verileri; tedavi, ilaç, tıbbi sarf malzemesi, personel ve genel gider kalemlerini kapsamış, hasta başına yıllık toplam maliyetler detaylı şekilde hesaplanmıştır. Klinik ve yaşam kalitesi değerlendirmelerinde EQ-5D-5L ve KDQOL-36 ölçekleri kullanılmıştır. Artımlı maliyet-etkililik oranı, her iki grup için hem yaşam kalitesi hem de maliyet verileri üzerinden hesaplanmış; istatistiksel analizler Mann-Whitney U testi ve regresyon ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: HD tedavisinin yıllık hasta başı toplam maliyeti geleneksel yöntemle 214.898 TL olarak belirlenmiş; PD'de ise bu değer 218.789 TL olarak saptanmıştır. Ancak HD'nin Sağlık Uygulama Tebliği kapsamındaki maliyeti 140.311 TL iken, PD'nin SUT maliyeti 218.789 TL'dir. Maliyet analizlerinde, HD'nin genel gider ve personel maliyetleri PD'ye kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Yaşam kalitesi değerlendirmelerinde PD grubunda, EQ-5D-5L endeks skorları ve KDQOL-36 alt ölçeklerinde HD'ye göre bazı bölümlerde daha yüksek puanlar elde edilmiştir. ICER analizi sonuçlarına göre, PD belirli hasta profillerinde HD'ye göre daha maliyet-etkin bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Ancak, ileri yaş ve ek hastalığı olanlarda HD bazı klinik avantajlar sağlamaktadır. Sonuç: Çalışma, HD ve PD tedavi modalitelerinin sağlık hizmetleri açısından maliyet ve maliyet-etkililik farklarını ortaya koymuş ve sağlık politikalarının bu doğrultuda şekillendirilmesine yönelik önemli veriler sunmuştur. PD'nin belirli hasta gruplarında teşvik edilmesi, ekonomik sürdürülebilirliği artırabilir. Bulgular, hasta yaşam kalitesini ve ekonomik boyutları göz önünde bulundurarak daha dengeli tedavi stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Chronic kidney disease is a significant burden on healthcare systems due to its increasing prevalence and high treatment costs. Hemodialysis (HD) and peritoneal dialysis (PD) are the most commonly used modalities for the treatment of end-stage renal failure. The aim of this study was to compare the total costs, the incremental cost-effectiveness ratios and quality of life effects of HD and PD treatment modalities in a university hospital. Material and Methods: The study was conducted retrospectively and cross-sectionally on patients receiving HD and PD treatment at Trakya University Hospital in 2023. Cost data included treatment, medication, medical consumables, personnel and overhead items, and total annual costs per patient were calculated in detail. EQ-5D-5L and KDQOL-36 scales were used for clinical and quality of life assessments. The incremental cost-effectiveness ratio was calculated on both quality of life and cost data for both groups; statistical analyses were performed with Mann-Whitney U test and regression. Results: The total cost of HD treatment per patient per year was determined as 214,898 TL with the traditional method, while this value was determined as 218,789 TL for PD. However, while the cost of HD within the scope of the Health Implementation Communiqué is 140,311 TL, the SUT cost of PD is 218,789 TL. In cost analyses, overhead and personnel costs of HD were found to be higher compared to PD. In quality of life assessments, higher scores were obtained in some sections of the EQ-5D-5L index scores and KDQOL-36 subscales in the PD group compared to HD. According to the results of ICER analysis, PD stands out as a more cost-effective option than HD in certain patient profiles. However, HD provides some clinical advantages in patients with advanced age and comorbidities. Conclusion: The study revealed the cost and cost-effectiveness differences between HD and PD treatment modalities in terms of healthcare services and provided important data for shaping healthcare policies accordingly. Promoting PD in certain patient groups may increase economic sustainability. The findings suggest that more balanced treatment strategies should be developed, taking into account patient quality of life and economic aspects.