Üniversite yerleşkelerinin kentsel sürdürülebilirliğe olan katkılarının değerlendirilmesi: Kilis 7 Aralık üniversitesi yerleşkeleri
Evaluation of the contributions of university campuses to urban sustainability: Kilis 7 aralik University Campuses
  1. Tez No: 976789
  2. Yazar: ENDAM ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET DEMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kentsel Sürdürülebilirlik, Değerlendirme Araçları, Üniversite Yerleşkeleri, Sustainability, Urban Sustainability, Assessment Tools, University Campuses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde artan kentleşme ve sanayileşme çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Sanayinin ve teknolojinin gelişimi ile kırdan kente doğru artan göçler kentler üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Bu baskıların azaltılmasına bir çözüm niteliğinde ortaya atılan sürdürülebilirlik kavramı doğal varlıkların gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağlayan, yalnızca çevresel konularda değil sosyal ve ekonomik konularda da yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bütüncül bir sisteme sahip yaklaşımdır. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi konusuna tek bir elden çözüm getirilmesi imkansızdır. Bu yüzden hükümetlere, yerel yönetimlere, kurum ve kuruluşlara, kullanıcılara pek çok sorumluluk düşmektedir ve tüm paydaşlar işbirliği içerisinde çalışmalıdır. Üniversiteler şüphesiz bu paydaşlar içerisinde önemli görevlere sahip olan kurumlardan birisidir. Bu çalışmada Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KİYÜ) yerleşkelerinin sürdürülebilirlik performansı değerlendirilerek söz konusu yerleşkelerin kentin ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğine katkılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada üniversite yerleşkelerinin sürdürülebilirlik performansını değerlendirebilmek üzere literatürde yer alan güncel ölçütler çerçevesinde yeni bir ölçüt seti oluşturulmuş ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nin yerleşkeleri bu ölçüt setine göre değerlendirilmiştir. Bu kapsamda ilgili ölçüt setinde 7 ana kategori ve 51 alt kriterde toplam 204 puan üzerinden değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda KİYÜ Merkez Yerleşkesi 66 puan Mercidabık Yerleşkesi 63 puan ve Karataş Yerleşkesi ise 60 puan almıştır. Üniversite yerleşkelerinin sürdürülebilirlik performansı genel olarak değerlendirildiğinde sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarının yeterli düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, increasing urbanization and industrialization bring with them environmental problems. Industrial and technological developments, coupled with increasing migration from rural areas to cities, increase the pressure on cities. The concept of sustainability, proposed as a solution to alleviate these pressures, is a holistic approach that enables the transfer of natural resources to future generations and aims to improve the quality of life not only in environmental but also in social and economic matters. Achieving sustainability is impossible with a single solution. Therefore, governments, local governments, institutions and organizations, and users have many responsibilities, and all stakeholders must work collaboratively. Universities undoubtedly play a significant role among these stakeholders. This study aims to evaluate the sustainability performance of Kilis 7 December University (KİYÜ) campuses and demonstrate their contributions to the city's economic, social, and environmental sustainability. In this study, a new set of criteria was created within the framework of current criteria found in the literature to assess the sustainability performance of university campuses, and the campuses of Kilis 7 December University were evaluated according to this set of criteria. In this context, the relevant criteria were evaluated out of a total of 204 points across seven main categories and 51 sub-criteria. As a result of the study, KİYÜ Central Campus received 66 points, Mercidabık Campus 63 points, and Karataş Campus 60 points. An overall assessment of the sustainability performance of university campuses concluded that their sustainability efforts are insufficient.