Karaçay-Balkarlıların kimlik algısı: Türkiye örneği
Karachay-Balkar perception of identity: The case of Turkey
- Tez No: 976795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Karaçay-Malkar, Kimlik, Kimlik algısı, Türk kimliği, Çerkezler, Caucasus, Karaçay-Malkar, Identity, Identity perception, Turkish identity, Circassians
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Karaçay-Balkarlılar, vatanları Kafkasya'dan tarihsel olaylar sebebiyle dünyanın farklı coğrafyalarına dağılan, sayıca az ama önemli bir halktır. Günümüzde büyük çoğunluğu hala Kafkasya'da bulunan Karaçay-Balkarlıların azımsanamayacak bir nüfusu da Anadolu'ya göç etmiştir. Türk dilli bir halk olan, Kafkas halklarıyla karışan ve İslam dinine inanan Karaçay-Balkarlıların mevcut etkileşimleri kimlik algılarında özgün bir çeşitlilik ve zenginliğe neden olmuştur. Türklük, Çerkezlik, Kafkasyalılık ve Müslümanlık etrafında örülen Karaçay-Balkarlıların kimlik inşasında; göç süreçleri, siyasi gelişmeler, aydınlar ve sivil toplum kuruluşları etkili olmuştur. Bu araştırmada Karaçay-Balkarlıların kimlik süreçlerine etki eden bütün bu olgular açıklanıp, sahada yapılan derinlemesine görüşmelerden yola çıkılarak uyum, geçişkenlik ve çatışma arasında Karaçay-Balkarlıların kimlik algısı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the Karachay-Balkars are few in number, they are an important people due to their migration to different parts of the world. They have dispersed to different geographies of the world due to historical events from their real homeland, the Caucasus region. A substantial population of Karachay-Balkars migrated to Anatolian lands. The current interactions of Karachay-Balkarians, who are a Turkic-language people, mix with other Caucasian peoples and believe in the religion of Islam, have caused a unique diversity and unique cultural richness in their perception of identity. Migration processes, political developments, intellectuals and non-governmental organizations have also been effective in the identity construction of Karachay-Balkar people, who are knitted around various identities such as Turkish, Circassian, Caucasian and Muslim In this research, all these phenomena that affect the identity processes of Karachay-Balkars are explained, and the identity perception of Karachay-Balkar people between harmony, transition and conflict has been revealed based on in-depth interviews with the people in the field.