Gemi manyetik izini azaltma yöntemleri
Methods for reducing the magnetic signature of a ships
  1. Tez No: 976796
  2. Yazar: BURHAN SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY KELEBEKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alanlar, Electromagnetic fields
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ferromanyetik malzemeden imal edilen deniz araçlarının Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan manyetik izlerin analiz edilmesi ve bu izlerin azaltılmasına yönelik yöntemlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, manyetik imzanın oluşum mekanizmaları teorik temelleriyle açıklanmış ve gemi manyetik izini azaltmaya yönelik iki temel yaklaşım olan Deperming ve Degaussing sistemleri detaylı biçimde incelenmiştir. Gemi geometrisi ve manyetik özellikler dikkate alınarak sayısal modelleme süreci yürütülmüş; Türkiye ve Çin'de inşa edilen iki farklı gemi modeli üzerinden karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Farklı coğrafi konumların Dünya manyetik alanı üzerindeki etkisi değerlendirilerek, manyetik izlerin şiddeti ve dağılımı açısından bölgesel farklılıkların önemine dikkat çekilmiştir. Çalışma sonuçları, gemi manyetik iz yönetiminin yalnızca askeri platformlar için değil, aynı zamanda genel deniz güvenliği açısından da stratejik bir unsur olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulguların, gelecekteki gemi tasarımı ve elektromanyetik imza kontrol sistemlerinin geliştirilmesinde mühendislik uygulamalarına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the magnetic signatures produced by ferromagnetic naval vessels as they interact with the Earth's magnetic field, and to evaluate methods for mitigating these signatures. The theoretical foundations of magnetic signature formation encompassing both permanent and induced magnetization mechanisms are thoroughly explained. Two principal mitigation techniques, Deperming and Degaussing (DG) systems, are examined in detail, covering their operating principles, required equipment, and implementation procedures. A numerical modeling framework was developed, incorporating vessel geometry and material magnetic properties, and comparative simulations were performed for two ship designs constructed in different regions (Turkey and China). By integrating location-specific geomagnetic field data, the study highlights how regional variations in Earth's magnetic field influence both the magnitude and spatial distribution of a ship's magnetic signature. Findings demonstrate that effective magnetic signature management is critical not only for military applications but also for broader maritime safety. The results are intended to guide future ship design practices and support the development of advanced electromagnetic signature control systems.